"Az emberek fejvesztve menekültek" - Olvasónk beszámolója Nizzából

Forrás: Facebook -
terrortámadás beszámoló nizzai terrortámadás Franciaország Nizza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egész világot megrázta, ami július 15-én Nizzában történt. Egy terrorista az ünneplő tömegbe gázolt kamionjával a tengerparti sétányon, megölve ezzel 84 embert, köztük 10 gyereket. Rengetegen vannak még kórházban, sok sebesült állapota válságos. Az utcákról eltakarították a romokat, az emberek szívében és fejében azonban még mindig káosz uralkodik. Egy olvasónk helyszíni beszámolója követketik.

Zsanett a barátaival tölt hosszabb időt Franciaországban, a riviérán mozognak, sorba látogatják a nagyvárosokat, de a hegyi falvakat is bejárják. A támadás idején nem volt Nizzában, a várostól 10 km-re lévő szállásukon maradt. Nem tartott a barátaival, akik elmentek megnézni a tüzijátékot. Már öltözködött, de meggondolta magát: fáradt volt és nem szereti a nagy tömeget, azt pedig tudta, hogy itt százezrek lesznek. Ez volt a szerencséje.

"Egy Nizza melletti településen van a szállásunk, kb. 10 km-re onnan, ahol a merénylet történt. A barátaim átmentek, ők a tüzijáték végén beültek egy étterembe, de az már több utcával feljebb volt a parttól. Amikor a kamion elkezdett száguldozni, az emberek meg pánikszerűen rohanni, nekik biztonsági okokból a földre kellett feküdniük messze az ablakoktól. Akkor még nem tudták, miért. Kb 10 percig kellet így maradniuk, de utána mindenki elmehetett. Ahogy kiléptek az éttermeből azt látták, hogy mindenhol étel és szemét hever, az emberek pedig fejvesztve menekülnek. Totális volt a pánik" - meséli Zsanett.

Olvasónk fotója a helyszínről Forrás: Facebook

Mikor a barátai hazaértek, felébresztették és elmonták neki, mi történt. Zsanett sokkot kapott, görcsbe rándult a gyomra, már csak fél órákra tudott visszaaludni, és akkor is rémálmai voltak. Az ébren töltött percekben az internetet kutatta újabb információk után, látta, hogy egyre több a halott. A szállásukon a reggelinél új lakókkal találkoztak: egy orosz házaspár és a lányuk még sokkos állapotban voltak, ugyanis 70 méterre voltak a kamiontól. Előtte futottak, de megmenekültek.

Zsanett a baraival pénteken délután ellátogatott a helyszínre. Megemlékeztek az áldozatokról, gyertyát gyújtottak:
"Nagyon szomorú most a parti rész, az egészet lezárták, a kordonra virágok aggasztva, mécsesek, zokogó emberek, gyerekek rajzai a meghalt szüleikért és szülők rajza a meghalt gyerekeikért... Természetesen sajtósok ezrei végig mindenhol. A hideg rázott és többször könnybe lábad a szemünk, míg ott voltunk. Szürreális ezzel szemben maga a város, óriási dugók, nyüzsgő, tömött utcák, de hát ugye az élet megy tovább... A kihalt, szívszaggató látványt nyújtó partszakaszon kívül a városban nyoma sincs a tegnap estének."

Zsanett hozzáfűzte még, hogy felháborítónak tartják, hogy ilyen megtörténhet a párizsi terrortámadások után, és azután, hogy az ISIS már akkor bejelentette, hogy a riviérán támad legközelebb. Nizzában az emberek a szabadságot ünnepelték, úgy vonultak ki az utcára, hogy biztak abban, hogy megfelelőek a biztonsági intézkedések. Zsanett barátai azonban arról számoltak be, hogy a több százezer emberre elenyésző számú rendőr jutott. Nem véletlenül kerülhetett a merénylő a kamionnal a lezárt parti sétány közelébe. Azon az estén senki sem volt biztonságban Nizzában.

"Pénteken Cannes-ban voltunk a strandon. Az ISIS azt is nyilatkozta korábban, hogy a plázson az árusok segítségével fog robbantgatni. Ott pedig fél percenként jön legalább egy belőlük, és hatalmas táskából tukmálja a portékáját. Eddig annyira nem zavart engem sem, de ma különösen látszott az embereken a rettegés és a feszültség."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.