Kapás Boglárka bronzérmet nyert 800 gyorson a riói olimpián, az aranyérmes Katie Ledecky pedig óriási világcsúcsdöntést mutatott be. A 23 éves magyar úszó sokáig a második helyen állt, végül két tizeddel kikapott a brit Jazz Carlintól.

Kapás Boglárka a 400 gyorson elért negyedik helye után 800 gyorson érmes reményekkel állt rajthoz, hiszen a második legjobb idővel jutott be a döntőbe.

Az előcsatározásokat így látta: „ugyanolyan iramban úsztam a végén, nem erősítettem, nem hajráztam. Jó úszás volt nagyon, nem adtam bele mindent, de azért elfáradtam, csütörtökön a váltóban kihajtottam magam, hajnali három órakor feküdtem le, éreztem is a mozgásomon, hogy voltam már pihentebb, de nagyon jó időt úsztam. Végre kezdem érezni azt, hogy nyolcszázon is kijön, aminek ki kell jönnie.”

Kapás BoglárkaForrás: MTI/Kovács Tamás

Kapás 8:19.43-mal, új országos csúccsal vette az elődöntőt, mellette az amerikai gigasztár Katie Ledecky úszott a négyesen, aki majdnem hét másodperccel (8:12.86) volt jobb a magyar úszónál. Az előcsatározások alapján még a brit Jazz Carlin számított veszélyesnek Kapásra nézvést, ő 8:19.67-et úszott csütörtökön.

Orvosi csoda
Merkely Béla, az úszóválogatott csapatorvosa szerint Kapás Boglárka orvosi csodának nevezhető. „Ránézésre egy vékony, törékeny kislány, akin szinte semmi izmot nem látni, mégis hihetetlen erőkifejtésre képes, és elképesztő állóképessége van – csak azt nem tudom még én sem, hogy honnan. Egy természet adta őstehetség.”

A 23 éves magyar úszónő, úgy tűnik, tartalékolni akarta az erejét, hiszen 150 méterig a nyolcadik helyen úszott, míg Ledecky világcsúcsrészidőn belül szelte a hullámokat. 200 méternél viszont már negyedik volt, 300-nál pedig már harmadik.

Katie Ledecky szédületes csúcsot úszottForrás: AFP/Odd Andersen

Az amerikai elöl egy testhosszal verte a saját világrekordját, Kapás pedig egyre közelebb került a második helyen úszó Carlinhoz. 450 méternél már csak négy századra volt a brit mögött, 500-nál pedig sikerült megelőznie. Ledecky utolérhetetlen volt, de ezt mindenki tudta előre, Kapás fej fej mellett haladt Carlinnel, de 600-nál is nála volt még az előny.

Az utolsó száznál a helyzet változatlan volt, Kapás négy tizeddel verte a britet, elöl pedig a 19 éves amerikai brutális úszást mutatott be. Végül Ledecky 8:04.79-es, fantasztikus világrekordot repesztett, Kapás Boglárkát pedig a legvégén két tizeddel megelőzte Carlin: a brit úszónő ideje 8:16.17 volt.

Kissé sajnálhatjuk az ezüstérmet, de a bronz így is fantasztikus teljesítmény Kapás Boglárkától.

Amiért jöttem, megszereztem”– mondta Kapás a futamot követően, majd váratlanul elsírta magát két kérdés közt. „Nem akarok sírni, egyszerűen csak kijön. Végig csak magamra figyeltem, lehajtottam a fejemet és a csempéket néztem, hagytam, hogy érezzem az úszást. Tudtam, hogy a brit lány lesz az ellenfelem, akitől végül négy tizeddel kikaptam, de egyáltalán nem bánom.”