Rengeteg örömet okoztak a magyar sportolók, de az érmek és a helyezések mellé nem csak dicsőség jár, pénzben is jutalmazzák az olimpiai nyerteseket.

Mindenkit foglalkoztat, hogy mennyi jár a legsikeresebb olimpiai sportolóinknak. A helyezések alapján egyszeri jutalmat kapnak, ami 1,2 és 35 millió forint között mozog. Az összeg attól függ, hogy egyéniben, párosban, legfeljebb 8 fős csapatban, vagy 9-nél több tagot számlálóban nyer-e valaki. A dobogósok 35. születésnapjukat követően pedig havi életjáradékot is kapnak.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt az összeget az előző évi országos havi átlagbér alapján állapítják meg, ami körülbelül 250 ezer forint. De akkor összesen mennyi pénzt is kapnak a magyar sportolók? A nol.hu számításai szerint Szász Emese, aki párbajtőr egyéniben lett olimpiai bajnok, 120-192 millió forintot kap olimpiai járadék formájában.

Forrás: Juha Pál

Imre Géza 60-93 millió forinttal számolhat, Kapás Boglárka pedig 48-77 millió forintnak megfelelő járadékra számíthat. A háromszoros aranyérmes Hosszú Katinka 360-576 millió forintnak megfelelő összeget kap meg élete során.