A hatszoros olimpiai bajnok amerikai úszó, Ryan Lochte élő televíziós adásban bocsánatot kért a braziloktól viselkedéséért.

"Sajnálom! Brazília nem ezt érdemelte" - mondta a Globo TV adásában a 32 éves sztár, aki egy hete azt állította, hogy három társával együtt fegyverrel rabolták ki őket, majd videófelvételek alapján kiderült, valójában ők randalíroztak és rongáltak meg egy benzinkutat Rióban.
 

Forrás: AFP/Martin Bureau

Lochte hozzátette, túlzásba esett, amikor a történetét elmesélte, felnagyított dolgokat, de kitart amellett, hogy nem hazudott. Egyúttal szeretne bocsánatot kérni három úszótársától, Jimmy Feigentől, Gunnar Bentztől és Jack Congertől, amiért őket - a történet miatt - rendőrségi kihallgatásra vitték Rióban és nem tudtak a tervezett időben hazautazni.

Az eset miatt előbb az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) kért bocsánatot a brazil emberektől és Riótól a négy úszó viselkedése miatt. Scott Blackmun, az USOC ügyvezetője közleményben jelezte, hogy a versenyzők viselkedése elfogadhatatlan volt és nem az Egyesült Államok csapatának értékeit tükrözi.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi eljárás indítását tervezi a négy amerikai úszó ellen.