Kalkuttai Teréz anya 19 éve halt meg, és tavaly döntött a Vatikán arról, hogy szentté avatják. A ceremóniát Ferenc pápa vezette, százezren vettek rajta részt.

Teréz anya 1910-ben született Szkopjéban Agnes Gonxha Bojaxhiu néven.

A ceremóniára váró tömeg a Szent Péter térenForrás: AFP/Andreas Solaro

19 évesen missziós nővérnek jelentkezett Indiába. Eleinte tanítóként, aztán iskolaigazgatóként dolgozott, majd utazásai során szembesült azzal a hihetetlen szegénységgel, amelyben rengeteg indiai élt. Azért, hogy ez ellen küzdjön,1950-ben megalapította a Szeretet Misszionáriusai nevű apácarendetKalkuttában, amelynek most több ezer tagja van.

Teréz anya 1980-ban, BerlinbenForrás: DPA/AFP/Hoffmann

Iskolákat alapítottak nyomortelepeken, és otthonokat nyitottak többek között árváknak, leprás és AIDS-es betegeknek, volt prostituáltaknak. 1971-ben a BBC dokumentumfilmet készített róla, ezután világszerte ismert lett.

Egymás után kapta a különféle nemzetközi díjakat, köztük 1979-ben a Nobel-békedíjat.

A rend ma több száz házat működtet a világban.

Voltak azonban, akik kritizálták a tevékenységét. Egyrészt azért, mert komoly hiányosságok voltak a higiénia területén a rend által működtetett otthonokban és kórházakban, például fertőtlenítés nélkül többször használtak injekciós tűket, és megfelelő fájdalomcsillapítást sem alkalmaztak. Másrészt azért, mert diktátoroktól is elfogadott pénzt, amellyel a rendnem mindig tudott megfelelően elszámolni.Hindu nacionalisták szerint sokszor ő és követői úgy kereszteltek meg haldoklókat, hogy azok nem tudtak róla.

Teréz anya 1991-benForrás: AFP/Raveendran

Azért is bírálták, mert elutasította az abortuszt, a fogamzásgátlást és a válást. 

Boldoggá, majd szentté avatás

Mindezek ellenére az egész világon nagyon népszerű volt. 87 évesen, 1997. szeptember 5-én halt meg, és

a szokásosnál sokkal hamarabb, hat évvel később boldoggá avatták.

Azt a ceremóniát I. János Pál vezette, és 300 ezren vettek részt rajta.

2003-ban avatták boldoggáForrás: AFP/Ravi Raveendran

A szentté avatáshoz két csodatételt kell az egyháznak elismernie. Teréz anya esetében a Vatikán azt mondja, egy brazil férfi és egy fiatal indiai nő is azután gyógyult meg, hogy hozzá imádkozott.

A ceremóniára mintegy százezren érkeztek a világ minden tájáról, köztük több állam- és kormányfő, például Narendra Modi indiai miniszterelnök. A rendezvényt háromezer olasz rendőr és biztonsági ember felügyelte, a Vatikán feletti légteret pedig lezárták.

Ferenc pápa szentbeszédében azisteni irgalmasság nagylelkű szétosztójának"nevezte Teréz anyát, aki "odahajolt a kimerült emberek felé".

A vatikáni szentté avatási ceremónia mellett Kalkuttában három hónapos megemlékezéssorozatot tartanak: több könyvet is kiadnak róla, stadionokban tartanak miséket, és felavatják életnagyságú bronzszobrát is.