Elhunyt a sztártenor, Johan Botha

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Enrico Nawrath -
Johan Botha temetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszan tartó betegség után, 51 évesen meghalt a dél-afrikai-osztrák sztártenor, Johan Botha. A Kurier című osztrák napilapban megjelent hírt csütörtökön erősítette meg Botha művészeti menedzsmentje.

Az énekes tavaly hozta nyilvánosságra betegségét: minden kötelezettségét, fellépését lemondta, hogy

a gyógyulására fordíthassa a figyelmét.

Idén júniusban rövid időre visszatért a színpadra: Budapesten is fellépett, a Fischer Ádám által életre hívott Wagner-napokon A nibelung gyűrűjé-ben szerepelt, Siegmundot alakította A walkür-ben. Münchenben pedig Puccini Turandot-jában, Calaf szerepében lépett fel.

Johan Botha Siegmund szerepét próbálja 2013-ban, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Enrico Nawrath

Miután hazautazott egykori hazájába, Dél-Afrikába, és megtartotta utolsó fellépését Fokvárosban, ismét kitört rajta a betegség. Csütörtökön, a hajnali órákban halt meg - közölte ügynöksége.

Botha 1965-ben Dél-Afrikában született, majd az osztrák állampolgárságot is megszerző Botha a nemzetközi áttörést a Pillangókisasszony Pinkertonjaként érte el a párizsi Opéra Bastille 1993-as produkciójában.

Később ugyanebben a szerepben debütált a milánói Scalában is.

Családjával 1996 óta Bécsben élt. Művészi otthona ettől kezdve a Bécsi Állami Operaház lett, ahol
végigénekelte az operairodalom legfontosabb tenorszerepeit.

2003-ban a Staatsoper addigi legfiatalabb osztrák kamaraénekesének nevezték ki.

Bécs mellett a világ számos más jelentős operaszínpadán is énekelt: rendszeres vendége volt a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, a londoni Covent Gardennek, Berlin, Hamburg, München és Párizs operaházainak.

A New York-i Metropolitanben 1997-ben debütált, azután számos operában, köztük az Aidá-ban is fellépett ott.

Rejtélyes bohócok riogatják egy amerikai kisváros lakóithttp://www.life.hu/news/20160907-hihetetlen-rejtelyes-bohocok-riogatjak-egy-kisvaros-lakoit.htmlEgy nagyszerű forgatókönyv is lehetne a dél-karolinai Greenville lakosainak kálváriájából, csak egy bökkenő van: a sztori úgy tűnik komoly. Az ott élők ugyanis azt állítják, hogy egy csoportnyi bohóc tartja őket rettegésben, a hatóságok azonban tehetetlenek. News--Harry herceg bejelentését megkönnyezték az internetezőkhttp://www.life.hu/news/20160907-harry-herceg-az-osszel-ismet-korutra-indul-a-karibi-tersegben.htmlHarry herceg bejelentése miatt örömmámorban úsznak a rajongók, hiszen kiderült, a közeljövőben ismét körútra indul a karibi térségben. News--Horrorrá vált a tévéshow: felvétel közben fojtogatta a kígyó a műsorvezetőthttp://www.life.hu/news/20160826-horrorra-valt-a-teveshow-mivel-felvetel-kozben-fojtogatta-a-kigyo-a-musorvezetot.htmlMajdnem tragédiába torkollt az az ausztrál műsor, melynek műsorvezetője, Craig Freeman a kontinens leghalálosabb kártevőit kutatja fel, ám ezúttal az egyik őt találta meg... NewsOrigoKiderült, hogy többször is megerőszakolták a kétéves kislánythttp://www.life.hu/news/20160825-nem-csupan-egyszer-hanem-tobbszor-is-megeroszakoltak-a-keteves-kislanyt.htmlA megerőszakolt kétéves kislány ügyében indított nyomozás során újabb részletekre derült fény: a vallomások és szakértői vélemények szerint a gyermeket többször is megerőszakolták, ám azt még mindig nem tudni, ki tette, hiszen a kislány testében nem találtak DNS-t, ami leleplezhetné az elkövetőt. A nyomok szerint ugyanis egy eszközzel követhették el az erőszakot. NewsThinkstockRejtélyes rablás miatt szedték le a repülőről az amerikai úszókathttp://www.life.hu/news/20160819-zavaros-rablasi-ugy-miatt-szedtek-le-a-repulorol-az-amerikai-uszokat.htmlAz amerikai úszóválogatott két tagját, Jack Congert és Gunnar Bentzet a Rio de Janeiróból az Egyesült Államokba tartó repülőről szállították le és hallgatták ki a rablással kapcsolatban. News--Szobrot kapott az mátyásföldi kutyus, aki 12 évig várta halott gazdájáthttp://www.life.hu/news/20160818-szobrot-kapott-az-matyasfoldi-kutyus-aki-12-evig-varta-halott-gazdajat.htmlA mátyásföldi Jókai-lakótelepen, a Jókai és a Villő utca sarkán áll egy szobor, ami egy megható történetre emlékezteti az ott élőket: egy budapesti cukrászmester halála után, a kutyája Beni 12 évig hazavárta szeretett gazdáját, ám hiába. A kóbor kutyának számító ebet végül az önkormányzat fogadta örökbe. Az eb 2014-ben elhunyt, most pedig egy emlékművel tisztelegnek előtte. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.