Hosszan tartó betegség után, 51 évesen meghalt a dél-afrikai-osztrák sztártenor, Johan Botha. A Kurier című osztrák napilapban megjelent hírt csütörtökön erősítette meg Botha művészeti menedzsmentje.

 Az énekes tavaly hozta nyilvánosságra betegségét: minden kötelezettségét, fellépését lemondta, hogy

a gyógyulására fordíthassa a figyelmét.

Idén júniusban rövid időre visszatért a színpadra: Budapesten is fellépett, a Fischer Ádám által életre hívott Wagner-napokon A nibelung gyűrűjé-ben szerepelt, Siegmundot alakította A walkür-ben. Münchenben pedig Puccini Turandot-jában, Calaf szerepében lépett fel.

Johan Botha Siegmund szerepét próbálja 2013-ban, a Bayreuthi Ünnepi JátékokonForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Enrico Nawrath

Miután hazautazott egykori hazájába, Dél-Afrikába, és megtartotta utolsó fellépését Fokvárosban, ismét kitört rajta a betegség. Csütörtökön, a hajnali órákban halt meg - közölte ügynöksége.

Botha 1965-ben Dél-Afrikában született, majd az osztrák állampolgárságot is megszerző Botha a nemzetközi áttörést a Pillangókisasszony Pinkertonjaként érte el a párizsi Opéra Bastille 1993-as produkciójában.

Később ugyanebben a szerepben debütált a milánói Scalában is.

Családjával 1996 óta Bécsben élt. Művészi otthona ettől kezdve a Bécsi Állami Operaház lett, ahol
végigénekelte az operairodalom legfontosabb tenorszerepeit.

2003-ban a Staatsoper addigi legfiatalabb osztrák kamaraénekesének nevezték ki.

Bécs mellett a világ számos más jelentős operaszínpadán is énekelt: rendszeres vendége volt a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, a londoni Covent Gardennek, Berlin, Hamburg, München és Párizs operaházainak.

A New York-i Metropolitanben 1997-ben debütált, azután számos operában, köztük az Aidá-ban is fellépett ott.