Törőcsik Mari az ország egyik legelismertebb művésze. 60 éves pályafutással és megannyi díjjal a háta mögött most mégis sikerült meglepni őt.

Múlt vasárnap Szenes Iván életműdíjat kapott a művésznő.

A még mindig gyengélkedő színésznő bár nem panaszkodott, mégis látszott rajta, hogy fájdalmakkal küzd. Nem tudta magasba emelni a díjhoz járó szobrocskát, mert nem engedemeskedett a keze. A színpadhoz is csak kisérettel tudott eljutni.- írja a Bors.

"Majd a színpad szélénél adja oda, most nem tudom átvenni. Az egyik kezemmel kapaszkodom, a másik meg... – harapta el a mondatot Törőcsik Mari. – Éjjel-nappal fáj, úgyhogy csoda, hogy vagyok, nem? – folytatta viccelődve, majd komolyra váltott. – Egyszerűen, higgyék el nekem, hogy Szenes Iván dalait általam tisztelt zsenik éneklik. Hogyan jutottam én az eszükbe? Ez, komolyan mondom, fantasztikus! Úgy gondolom, talán a múltam, az egész múltam benne van ebben a díjban. Hatvan éve vagyok a pályán, ez a hatvan évnek szól."

Forrás: MTI/Zih Zsolt

Szavai hallatán a több száz fős közönség ujjongani kezdett. A Borsnak adott telefonos interjúban a következőket mondta:

"Nehéz kifejezni, milyen megtiszteltetés ért – mesélte Törőcsik Mari – A pályám megkoronázása ez. Az sem számít, hogy fájdalmak között kaptam meg. Annyi öröm és boldogság jutott nekem a pályafutásom során, a sok-sok év alatt, hogy ennyi szenvedést szó nélkül elviselek cserébe."

Törőcsik Mari a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint a valaha legtöbbet díjazott magyar színésznő. Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is.