Tudod, mi van ma? Hivatalosan is elkezdődött a csillagászati ősz

Forrás: Dreamstime -
csillagászat csillagászati ősz nap-éj egyenlőség ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szomorú nap ez a mai, főleg azoknak, akik imádják a "hosszú" nappalokat. Mától kezdve rövidülnek a nappalok, egyre korábban sötétedik be és egyre később kel fel a nap.

A szeptemberi nap-éj egyenlőség napja szeptember 22., illetve szeptember 23. Jellemzően 23-ára esik, csak szökőévekben, illetve közvetlenül 1 évvel utána fordul elő 22-én. Az északi féltekén őszi nap-éj egyenlőségnek, a délin tavaszi nap-éj egyenlőségnek nevezik. A két félgömbön ez a csillagászati ősz, illetve a csillagászati tavasz kezdete is egyben - írja a Wikipédia.

Forrás: Dreamstime

A nap-éj egyenlőség idején a Nap és a Föld középpontját összekötő egyenesre merőlegesen, a Föld középpontjában állított sík a földfelszínből a terminátornak nevezett gömbi főkört metszi ki, amely ekkor az egyenlítőre és minden szélességi körre merőleges; ezeket felezi, amiből következik, hogy az egész Földön nap-éj egyenlőség van.

New York-i robbantás: Két éve szóltam, hogy a fiam terroristahttp://www.life.hu/news/20160921-a-robbanto-apja-mar-ket-eve-szolt-a-hatosagoknak-de-nem-talaltak-bizonyitekot.htmlA New York-i robbantás afgán származású gyanúsítottjának édesapja úgy sejtette, hogy Ahmad a szélsőségesek felé fordult, de szavai süket fülekre találtak. NewsOrigoFelgyújtotta magát egy színésznő, az állapota válságos http://www.life.hu/news/20160920-benzint-ontott-a-ruhajara-es-meggyujtotta-magat-egy-szineszno-korhazban-kezelik.htmlFelgyújtotta magát hétfőn egy nő a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal előtt - jelentette az Agerpres hírügynökség. News--Robbanás történt Barcelona mellett: Egy halott, sok sérülthttp://www.life.hu/news/20160918-robbanas-tortent-barcelona-mellett-egy-halott-a-17-serultbol-haromnak-sulyos-az-allapota.htmlEgy hétemeletes ház második emeletén történt a robbanás vasárnap reggel a Barcelonától nagyjából 20 kilométerre lévő Premiá de Mar központjában. NewsNem tévedhetsz el! - zenészek fogtak össze az eltűnt gyerekekérthttp://www.life.hu/news/20160915-nem-tevedhetsz-el-zeneszek-fogtak-ossze-az-eltunt-gyerekekert.htmlPéldátlan összefogásban született meg a "Nem tévedhetsz el!" című dal, amelyben a résztvevők a gyermekeltűnések problémájára, és az Eltűnt Gyerekekért Alapítvány tevékenységére szeretnék felhívni a figyelmet.NewsOrigoNyíregyházi gyilkosság: a román orvos elmondta, miért ölthttp://www.life.hu/news/20160915-nyiregyhazi-gyilkossag-a-roman-orvos-elmondta-miert-olt.htmlMegmagyarázta tettét a román orvos, S. Dan, aki könyörtelenül lemészárolta a nyíregyházi családanyát és súlyosan megsebesítette annak férjét két héttel ezelőtt. A házaspár ikerrei végignézték a borzalmas támadást.NewsFotó: Adrián Zoltán - OrigoEgy kislány megerőszakolásával vádolják az ismert tévésztárt http://www.life.hu/news/20160914-toby-willist-egy-kiskoru-12-evvel-ezelotti-megeroszakolasaval-vadoljak.htmlLetartóztatták a TLC egyik arcát, Toby Willist, egy kiskorú 12 évvel ezelőtti megerőszakolásával vádolják. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.