Végre lehull a lepel: így vezetnek a nők és így a férfiak

Forrás: Thinkstock -
útviszonyok nők vezetés vezetéstechnika technika férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hazai sofőrök több mint fele nem vezet szívesen csúszós útviszonyok közt, és mintegy 49 százalékuk a korlátozott látási viszonyokat sem preferálja. Mindennek ellenére, vagy talán épp ennek következtében, sokkal kevesebb közúti baleset történik az őszi-téli időszakban: óvatosabbak, tudatosabbak vagyunk. Ennek ellenére nem árt felkészülni a megváltozott útviszonyokra.

Az egyre hidegebb idő és a kevesebb napsütéses óra nem csak a közérzetünkre, de vezetési szokásainkra is nagy hatással van. Mint az a SEAT és az NRC Kft. reprezentatív kutatásából kiderült, a sofőrök fele nem szívesen vezet az ilyenkor jellemző csúszós, sötét utakon. Leginkább a nőket tántorítja el az autóvezetéstől az időjárás, ugyanis a válaszadók mintegy hetven százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem szívesen ül a volán mögé ezekben a helyzetekben. A férfiaknál ez az arány mindkét esetben negyven százalék körül mozog.

Lassan járj, tovább „élsz"

Bár a csúszós utakon nagyobb eséllyel veszíthetjük el az uralmat autónk felett, a KSH adatai szerint mégis jóval kevesebb ütközéses, borulásos és pályaelhagyásos baleset történik az őszi-téli hónapokban. Míg november és február között jellemzően 4-600 között mozog az ilyen közúti szerencsétlenségek száma, addig ez az év többi részében gyakran megközelíti a 900-at. Ennek ellenére néhány dolgot fontos észben tartani, mielőtt a következő hónapokban autóba ülünk. Ilyenek például a csúszós utakon megnövekedő féktávolság, a gyakori köd és a kevesebb napsütés okozta gyengébb látási viszonyok, érdemes tehát időben felkészítenünk járműveinket a megváltozott időjárásra.

Ezek a női sofőrök legtipikusabb bakijai! Forrás: Thinkstock

Nők vs. férfiak

A kutatás kitért arra is, hogy az egyes tényezők milyen arányban okoznak kellemetlenséget a férfiak és nők számára. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak kevésbé tartanak a csúszós úttól (40 százalék) és a korlátozott látási viszonyoktól (41 százalék), míg a nőknél ez az arány 69, illetve 61 százalék. A kutatás azt is kimutatta, hogy melyik nem a szabálykövetőbb. A női sofőrök mindössze hét százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem szívesen tartja be a sebességhatárokat, és alig egy százalékuk számára jelent kellemetlenséget a KRESZ betartása. Ezek az arányok a férfiaknál 21 és 8 százalékig szórnak – elmondható tehát, hogy a nők úgy érzik, biztonságosabban, de legalább is szabálykövetőbben vezetnek, mint az urak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.