Az emberiség évente 2,5 milliárd tonna hulladékot termel, ez az Empire State Building súlyának hétezerszerese. Nem kérdés, hogy a hulladékkezelés napjaink legnagyobb kihívása. Pedig nem kell sokat tenni, kis lépésekkel is hatalmas eredményeket érhetünk el.

1991 óta minden év október 21. napja a Földünkért Világnapé, mely alkalmat ad arra, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk környezetünkért és jövőnkért. Kétség sem fér hozzá, hogy a hulladékkérdés vált napjaink egyik legnagyobb kihívásává, pedig nem kell sokat tenni, hogy ezen változtassunk. Hát akkor miért nem lépünk?

Képünk illusztrációForrás: Dreamstime

„Az az általános tapasztalat, hogy a munkavállalók részéről megvan az igény a szelektív hulladékgyűjtésre, de a cégek és intézmények számára nehézséget jelent ennek biztosítása. A legtöbb helyen azért nincs szelektív hulladékgyűjtés, mert mostanáig nem volt olyan vállalkozás, ami komplexen közelítette volna meg ezt a kérdést. Ráadásul maguk a szelektív gyűjtők irreálisan drágák, amiket pedig egyes intézmények használnak, azok paradox módon jellemzően műanyagból készültek" – nyilatkozta Ferenczi Attila, a Recobin Kft. ügyvezetője.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Komka Péter

Ez az a nap, amikor mindenki elgondolkozhat, vajon ő maga mit tesz cserébe azért a rengeteg örömért, amit a Földünk nap mint nap nyújt a számunkra. Ugyanis évről évre több erőforrást használunk el, mint amennyit a bolygónk nyújtani tud: idén 8 hónap alatt használtunk el annyi természeti erőforrást, amit Földünk 12 hónap alatt tud fenntarthatóan biztosítani. Vagyis a fennmaradó négy hónapban már a jövő évi erőforrásokat fogyasztjuk. Átlagosan az emberiség életszínvonalának mai fenntartásához 1,6 bolygóra lenne szükség, de ha ha mindenki úgy élne, ahogy mi itthon akkor 1,7 Földre lenne szükség. A luxemburgi viszonyokhoz pedig 9 sem lenne elég, pedig csak egy van! Sok problémát jelent a pazarlás, amit mi tehetünk az éppen ennek a visszaszorítása. Ehhez nem kell más, csupán odafigyelés és tudatosság.