20 évig élt egy lyukban a 16 éves fiú

Forrás: Globo Brazil TV -
fogvatartás alultápláltság erőszak család pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Armando de Andrade egy sötét, ablaktalan szobában élt 20 évet, ahová családja zárta be. A rendőrség ágyhoz kötve, alultáplálva talált rá. Viselkedéséből nem derült ki, hogy kábítószer hatása alatt állt-e, vagy csak a félelem miatt nem tudott megszólalni.

A 16 éves Armandonak egyszer csak nyoma veszett. A Sao Paulo-i származású férfi akkoriban még egy teljesen átlagos tinédzser életét élte. Barátai voltak, iskolába és szórakozni járt, gitározott és sportolt. Egy szomszéd szerint a szülők nem nézték jó szemmel, hogy fiuk belekóstolt a bulizás és az alkohol nyújtotta élvezetek világába. Ennek kezelésére radikális megoldást választottak: bezárták őt a pincébe.

Forrás: Globo Brazil TV

Armando egyik gyerekkori barátja is furcsának találta az eseményeket, mert akárhányszor a fiú hollétéről érdeklődött, a szülők mindig ugyanazzal a válasszal csitították az érdeklődőket: „Észak-keletre költözött, jól érzi magát. Saját életének alakításával foglalkozik, dolgozik, próbál felnőtt életmódot folytatni." - írta meg a Mirror.

Mindenki számára érthetetlen volt a szülők által említett hirtelen költözés, hiszen a fiú viselkedésében semmi nem utalt arra, hogy változtatni szeretne lakhelyén, vagy, hogy gondjai lennének a jelenlegi életével. Ám 20 év elteltével, teljesen váratlanul, egy drogkereskedő banda felkutatásával foglalkozó nyomozó csapat talált rá az akkor 36 éves férfira a családi ház pincéjében. Szörnyű körülmények között, ágyhoz kötve, mozgásában teljesen korlátozva hevert a vak sötétségben. A pince abszolút nem felelt meg az alapvető higiéniai elvárásoknak sem,

minősíthetetlen kosz uralkodott, s a padlót is emberi ürülék borította.

Forrás: Globo Brazil TV

Armando tisztálkodási lehetőségei is nullára redukálódtak, melyről extrémen hosszúra nőtt körmei és szakálla is árulkodott. A férfi csont soványra lefogyva, kifejezéstelen tekintettel fogadta a rendőrök hirtelen felbukkanását. Viselkedése annyira megtévesztő volt, hogy a nyomozókban felmerült a kérdés: Vajon a sokkos állapot miatt reagált ilyen közönyösen, vagy valamilyen kábítószer hatása alatt állt?

Természetesen azonnali orvosi ellátást rendeltek el a férfi számára, így hamarosan egy kórházban találta magát, ahol első sorban az alultápláltságát, illetve a higiéniai hiányosságait kezelték. Ezt követően egy helyi pszichiátriai intézménybe szállították, ahol továbbra sem tudott szóhoz jutni az őt ért traumák okozta lelki sérülések miatt.

Forrás: Globo Brazil TV

A rendőrség nyomozást indított az ügyben, kérdőre vonták Armando szüleit is, ám az édesapja tagadja az őket ért vádakat. Állítása szerint fiuk elköltözött a családi fészekből, miután betöltötte 18. életévét, és egészen felbukkanásáig nem is tartották vele a kapcsolatot.

Szülei szerint arra kérte őket a fiú, hogy zárják be a pincébe

és ne engedjék ki onnan, mert drogfüggőségben szenved, amit másképp nem tud már egyedül kezelni. Armando édesapja és nevelőanyja egyelőre szabadlábon védekezhetnek, de elköltöztek az egykori otthonukból, hogy ne kelljen minden nap szembesülni a szomszédok tekintetével, kérdéseivel és agresszív megnyilvánulásaival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.