Eltitkolhatta az üzemanyaghiányt a lezuhant gép pilótája

Forrás: MTI/AP/Fernando Vergara -
repülő lezuhant gép brazil foci News
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb hírek szerint a Kolumbiában lezuhant utasszállító gép pilótája tudta, hogy kevés az üzemanyaguk, ám ezt nem közölte időben a légiforgalmi irányítással. 

A pilóta attól tarthatott, hogy bajba kerül ő is és a légitársaság is amiatt, hogy kevés a gépben az üzemanyag, ezért inkább nem szólt róla senkinek

- ezt állítja Alfredo Bocanegra, a kolumbiai polgári légiközlekedési igazgatóság vezetője.

La Unión, 2016. november 29. Kiemelnek a roncsok közül egy holttestet a mentők Forrás: MTI/AP/Fernando Vergara

Az előkerült hangfelvételek szerint a pilóta csak pár perccel azt követően jelezte az üzemanyag kifogyását és az áramellátó rendszer leállását, hogy első ízben engedélyt kért egy „elsőbbségi leszállás megkezdésére". Ez azonban nem ugyanaz, mintha a férfi rendkívüli helyzetre hivatkozott volna: ha így tesz, a légiforgalmi irányítás diszpécsere azonnal felszabadította volna a gép számára a legközelebbi repülőtér leszállópályájának megközelítésére szolgáló folyosót.

A hangfelvételek pontos értékelése még nincs meg, de állítólag

a pilóta igencsak ködösített:

először csak arról beszélt, hogy gondok vannak az üzemanyaggal. A medellíni repülőtér légiirányítója pedig válaszul közölte, hogy egy másik, műszaki hiba miatt kitérőre kényszerülő gép közeledik a leszállópálya felé, ezért kell a Lamia-járat pilótájának még egy pár perces kitérőt tennie. Végül ez okozhatta a tragédiát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.