A magyar sportoló egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója - a trófeákat a windsori Ceasars Hotel Colosseum nevű rendezvénycsarnokában adták át. 

A FINA immár második éve egy előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a FINA Világkupa-sorozatában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1-5. hely számított a pontversenybe ebben az évben.  

Hosszú Katinka és férje, Shane TusupForrás: Origo

"Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek. Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata." - mondta az úszó, miután átvette a díjat. Férje, Shane Tusup sem távozott üres kézzel: ő kapta az év legjobb edzőjének járó díjat.