Egyre nő a veszély! Sztárok, akik lelkes környezetvédők

Julia Roberts környezetvédelem állatok Natalie Portman Daryl Hannah sztárok Leonardo DiCaprio Edward Norton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 21. század egyik legnagyobb problémája a globális felmelegedés. Nincs mit szépíteni: Földünk „haldoklik”, így a mi feladatunk, hogy helyrehozzuk azt, amit évezredek alatt sikerült tönkretennünk. Szerencsére a világsztárok közül többen is küzdenek egy élhetőbb jövőért. Nézzük, ők hogyan harcolnak.

Julia Roberts

Az Oscar-díjas amerikai színésznő nem veszi félvállról a környezetvédelmet. Az Erin Brokovich – Zűrös természet című filmbeli főszerepe óta Julia élete gyökeres változáson ment keresztül: mint több interjúból kiderült, a sztár megreformálta az otthonát.

Újrahasznosít a háztartásban, komposztál, gyűjti az esővizet, sőt napelemekkel szerelte fel a háza több pontját.

Julia Roberts napelemeket szerelt fel háza tetejére Forrás: AFP, Northfoto

Persze az édesanya a gyermekeit is ebben a hitben neveli. „Öten vagyunk a háztartásunkban, úgyhogy éppen elég szemetet termelünk. Elhatároztam, hogy zöldebbé teszem az életvitelünket, és kevesebb hulladékot termelünk” – nyilatkozta a színésznő, aki örömmel adja az arcát környezetvédelmi kampányokhoz.

Leonardo DiCaprio

Bátran állíthatjuk, hogy a színész igazi élharcosa az ügynek. A világsztár nagyon komolyan veszi a környezetvédelmet, éppen ezért van pár dolog, amit egyszerűen kiiktatott az életéből:

Leo például a hírek szerint nem használ dezodort, sőt, a fürdést sem viszi túlzásba.

Emellett ökoautóval jár, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. A színész nemrég egy saját filmet is készített, amelyben a klímaváltozás problémájára akarja felhívni a figyelmet.

Leonardo DiCaprio a párizsi klímakonferencián 2015-ben Forrás: AFP/Spencer Platt

Az Özönvíz előtt című dokumentumfilmben az ENSZ békenagyköveti tisztét is betöltő Leonardo DiCaprio híres közéleti személyiségekkel és elkötelezett aktivistákkal beszélget arról, hogyan lehetne fenntartható módon átalakítani napjaink gazdasági rendszereit. A filmet magyar nyelven ide kattintva te is megnézheted. Érdekesség, hogy Magyarország is szerepel a produkcióban, bár csak néhány másodperc erejéig.

Natalie Portman

Az Oscar-díjas sztár már gyermekkorában is lelkes állatvédő volt. Portman kislány kora óta vegetáriánus, ezt azóta is rendkívül komolyan veszi: nem fogyaszt sem húst, sem más állati eredetű alapanyagot. Emellett a sztár 2007-ben Ruanda esőerdeiben részt vett egy olyan túrán, amellyel az ezüsthátú gorillák megmentésére akarták felhívni a figyelmet. Ezek a csodálatos teremtmények állandó veszélyben vannak a folyamatos orvvadászatok miatt.

Natalie Portman az ezüsthátú gorillákról szóló dokumentumfilmben Forrás: Animal Planet

Edward Norton

Az ENSZ jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedő színész többször is tartott már előadásokat a biodiverzitásról, azaz az élővilág sokszínűségéről. Norton elkötelezett környezetvédelmi aktivista: ő indította be például a BP Napenergiát a háztartásoknak! nevezetű programot, amely alacsony jövedelmű családok energiaköltségeit igyekszik csökkenteni napenergia hasznosítása által.

Edward Norton a BP napenergiáról tart előadást Forrás: AFP

Tevékenységét 2010-ben az ENSZ is elismerte: Ban Ki Mun ENSZ főtitkár a Biodiverzitás jószolgálati nagykövetévé nevezte ki.

„Nem áltatom magam, hogy a dolgok majd azonnal jobbra fordulnak csak azért, mert részt veszek benne. De a nyilvánosság figyelmének felkeltése kommunikációs kihívás, ezzel pedig segíthetek”nyilatkozta akkor a sztár.

Daryl Hannah

Az 56 éves amerikai színésznő többször került már rácsok mögé az elhivatottsága miatt: Daryl 2006-ban 23 napig élt egy fa tetején, csak hogy ne vágják ki, 2009-ben egy hegycsúcs bányászata ellen tiltakozott. Ez viszont még nem minden! 2011-ben beállt a Keystone kőolajvezeték ellen tüntetők közé is Fehér Ház előtt. Az elmúlt években a színésznő kissé visszavonult, ami nem véletlen: Daryl mostanában a DH Love Life nevű oldalán ad hasznos zöld tanácsokat mindenkinek.

Daryl Hannah a Fehér Ház előtt a Keystone kőolajvezeték ellen tüntet Forrás: AFP/Saul Loeb

Tudtad?

Egyes országokban már évekkel ezelőtt betiltották a nem újrahasznosítható zacskók használatát, például Ausztrália néhány részén, Franciaországban, Bangladesben, Bhutánban és az egyesült államokbeli San Franciscóban.


Emellett ne feledkezz meg a következőkről sem:

– Felejtsd el a nejlonzacskót!

– Válts zöld energiára!

– Akkor világíts, ha kell!

– Szelektáld a szemetet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.