"A sör annak a bizonyítéka, hogy Isten szeret minket, és azt akarja, hogy boldogok legyünk" - mondta Benjamin Franklin, aki a jelek szerint szívesen emelte fel a poharát egy-egy baráti összejövetel alkalmával. De mi a helyzet hazánk sztárjaival? Meglepő válaszok érkeztek.

Istenes Bence

A 29 éves műsorvezető örömmel posztolt az Instagramra olyan felvételeket, amelyeken a barátaival felbontanak egy-egy üveg sört. A fiatal édesapa a Life.hu-nak elmondta, hogy ez nem véletlen, hiszen egy görbe este alkalmával muszáj, hogy ez az ital ne hiányozzon az asztalról. "Mindig jó meginni egy sört. A férfiaknak ez hozzátartozik egy meccshez vagy egy beszélgetéshez, de amikor este kicsit leengednél, akkor is jólesik egy pohárral. Vannak megszokott ízek, amelyeket nagyon kedvelek - mesélte Bence, aki emellett szívesen kóstol meg egyedi ízeket is. - Szeretek mindenben kísérletezni. Prágában is próbálkoztam már különlegességgel, emellett kipróbáltam már német finomságokat is." 

Istenes Bence: Mindig jó meginni egy sört. A férfiaknak ez hozzátartozik egy meccshez vagy egy beszélgetéshezForrás: Instagram/Istenes Bence

 

Nézzünk pár érdekességet
A sörfőzésnek igen ősi, méghozzá egy kb. 7000 éves receptjét egy mezopotámiai agyagtáblán ismerte meg a világ. A szöveg így hangzott: gyúrjál tésztát, formálj belőle kenyeret, kissé süsd meg, aztán morzsold szét, áztasd vízbe, és hagyd egy napon át erjedni. Bár igen érdekes egyvelegeknek hangzik, az évek mégis az ital sikerességét igazolják.

Majka 

A TV2 sztárja szintén nem zárkózik el a sör gondolatától, sőt egyenesen rajong ezért a fajta nedűért. Imádom. Csak egy baj van vele: kicsit szemét leszek tőle. És persze nagyon beteg másnap. De éljen a sör!" - mesélte a rapper. A kétgyermekes édesapa a közösségi oldalain több poszttal is bizonyította ezt az állítást, hiszen egy-egy finom falat mellett mindig helye van egy nagyobb pohár frissítőnek. Bár Majka szívesen kóstolgat, a kézműves sörökkel nem ápol nagy "barátságot".

Majka szeret sört inni az étkezések mellé isForrás: Instagram/Majka, Fotó: Mudra László/Origo
De mik is azok a kézműves sörök?

Konkrét definíció nem létezik rá, ám ha röviden és tömören szeretnénk megfogalmazni, akkor így tudnánk: kézműves sörnek az számít, ami kisüzemi körülmények között, minőségi alapanyagokból készül, a főzőmester pedig többnyire nevét és arcát adja hozzá. Ennek köszönhetően az elmúlt években kóstolhattunk többek között áfonyás, csokoládés, sőt licsis sört is.


Tudtad?


A különböző sörfajtákhoz különböző keménységű víz szükséges. Vannak olyan fajták, amik a lágyabb, magasabb pH-értékű vizet, vannak, amelyek keményebb vizet igényelnek. Az angol ale-ekhez például a lágy víz az ideális.

Az elmúlt években több külföldi sztár is megmutatta, hogy örömmel nyúl a pohár után, többek között Károly herceg és Kamilla, Barack Obama vagy Rihanna. Íme, néhány igazán vicces pillanat: 

/1701/A_csa2017113132217

Pásztor Anna

Az utóbbi években megdőlni látszik az a tévhit, miszerint a sör a férfiak itala. A legújabb kutatások szerint a hölgyek háromnegyede igenis fogyaszt sört, sőt a gyengébbik nem tagjai tudatosan válogatnak a különböző típusok között. Erre az állításra erősít a többszörös Fonogram-díjas sztár, Pásztor Anna is. Szeretem a sört, főleg a nyári kánikulában vagy egy étkezés alkalmával. A zenekarnak például van egy saját gyártású kézműves söre is" - mesélte az énekes, aki a nyári fesztiválok alkalmával többször is koccint a bandával. 

Az Anna and the Barbiesnak saját gyártású kézműves söre vanForrás: Instagram/Pásztor Anna

Ki gondolta volna, hogy sikerül olyan férfit is megszólítanunk, aki NEM SZERETI A SÖRT? Pedig sikerült, úgyhogy gyorsan meg is kérdeztük, hogy ennek mi is az oka. 

ByeAlex

"Kifejezetten nem szeretem a söröket. Nem tudom a pontos okát, egyszerűen nem ízlik, és kész. Bár az alkoholmentes, citromos változatokat imádom. De az nem sör. Nekem vodkát vagy pálinkát adjatok, az a buli!" - mesélte az énekes, akiről nem gondoltuk volna, hogy pont az ő szájából hangzanak el ezek a mondatok. 

ByeAlex inkább az alkoholmentes, citromos ízesítésű söröket kedveliForrás: Instagram/ByeAlex
Forrás: Hübris sörfőző csapat
Neked is megjött a kedved egy sörös kiruccanáshoz? Adunk egy tippet!

A Hübris sörfőző csapat és az Olimpia Vendéglő közös estéjén szeretné bemutatni nektek a sört, ami egyébként az új bor.

A sörvacsora 16 900 Ft egy fő részére, ami tartalmazza a 8 fogást és a 8 sörből egy-egy kóstolót.

A vacsorán Kosztolányi-Baji Zsolt, a Hübris sörfőzője és Garai Ádám, az Olimpia séfje fogja kalauzolni a vendégeket, ami alatt megismerkedhettek a sörfőzés titkaival, az egyes sörök történetével, és a konyha is betekintést nyújt az ételek elkészítésének rejtelmeibe. Az eseményről részletesebben ide kattintva olvashatsz!