Rengeteg panasz után végre bezárta kapuit az egyik Hajdú-Bihar megyei gondozóház. Az intézetben olyan súlyos hiányosságokat találtak, hogy a bezárás mellett pénzbírságot is szabtak ki. Volt, aki vérmérgezést kapott az otthonban!

A Hajdú-Bihar megyei gondozóházban egyetlen dolgot csináltak: pszichiátriai szerekkel tömték a bentlakókat. Ezen kívül semmilyen tárgyi, vagy személyi feltétel nem állt rendelkezésre, állandóak voltak a panaszok az otthonnal szemben. Volt, akit sajnos túl későn vettek ki onnan; életét vesztette a borzalmas körülmények miatt.

Bezártak egy Hajdú-Bihar megyei gondozóházat, ahol embertelenek voltak a körülmények (képünk illusztráció)Forrás: Thinkstock

2008-ban a debreceni pszichiátriai klinikáról került a gondozóházba egy férfi, de ellátásnak első 4 hónapjában hatszor került át a belgyógyászatra láz, vérmérgezés, gennyesedés, kiszáradás miatt, amelyek az ellátás alatt léptek fel. A lánytestvér így írt: Néhány hét alatt a fizikális állapota olyan nagy mértékben leromlott, hogy öntudatlanul ült-feküdt az ágyon... pelenkázni kezdték... felfekvései sűrűn elfertőződtek, begipszelt kezét ellepték a hangyák, lázas volt..." Nyolc hónap után végül elvitte testvérét a gondozóházból, ám hiába helyezte el másutt, már késő volt – a férfi hamarosan életét vesztette. Sokszor érkezett panasz és sokszor kapott pénzbírságot a gondozóház, de hiába. Végül egy emberjogi szervezet tett bejelentést az intézet ellen egy hölgy ügyében, akit nem engedtek haza. Egy éve tartották fogva, embertelen körülmények között. A hely rosszabb, mint egy börtön" - írta a szervezetnek a nő. Nem sokkal később helyszíni ellenőrzést tartottak ott, kiderült, hogy semmilyen feltétel nem adott, a gondozás még a minimális mércét sem ütötte meg, az otthonnak ráadásul működési engedélye sem volt. A teljes vizsgálat 2016 októberében zárult, ennek eredményeként félmilliós bírságot szabtak ki a gondozóházra, újabb félmilliót pedig annak vezetőjére.