Az adathalászok egyre csalafintább módszereket találnak ki arra, hogy megszerezzék az ember személyes adatait. Ezúttal a Gmailben terjed egy veszélyes levél, amivel ezt akarják elérni. Az üzenet egy ismerőstől érkezik, és olyan, mintha egy megosztott dokumentumot küldene nekünk, de nem szabad megnyitni!

Újabb agyafúrt módszert találtak ki az adathalászok a személyes adatok eltulajdonítására. A Gmailben támad a levél, ami elsőre teljesen átlagosnak tűnik, méghozzá azért, mert egy ismerőstől érkezik. Megnyitva azt láthatjuk, hogy ez egy meghívó a Google Dokumentumokba, hogy szerkeszthessünk egy szöveget.

Érdemes körültekintően megnyitni az e-maileket, mert utána nagy bajba kerülünk!Forrás: Getty Images/iStockphoto/SIphotography/Chiosea_Ion

Amint rákattintottunk, engedélyt kér mindenféle hozzáféréshez, úgymint levelekhez, kontaktokhoz. Ennek már fel kell tűnnie, mert egy valós megosztási linkre kattintva ilyet nem tapasztalhatunk. Ezenkívül már a levél címzettjeiből is megállapítható, ha adathalász üzenettel van dolgunk. ugyanis magunkat csak rejtett címzettként látjuk,és a feladója sem az a bizonyos ismerős! Sajnos nagyon gyorsan terjed az üzenet a Gmail rendszerében, mert sokan megadják a hozzáféréseket, és az e-mail egyszerűen továbbküldi magát. A legjobb, amit tehetünk - ha nem akarjuk, hogy mindenféle jelszavunkat eltulajdonítsák -, hogy figyelünk arra, milyen üzeneteket nyitunk meg, megváltoztatjuk a biztonsági beállításokat és a jelszavainkat is! A telefonunkon az androidos Gmail-verziót nem árt frissíteni, ugyanis az figyelmeztet egy esetleges adathalász linkre - írja a Forbes.