A gyermekprostituáltak közül Bécsben minden negyedik magyar, és van köztük olyan, aki még nincs 12 éves. A gyerekek nem beszélnek semmilyen idegen nyelven, többnyire cetlikkel kommunikálnak a kuncsaftokkal.

Bécsben szörnyű állapotok uralkodnak, hatalmas gyermekprostitúciós hálózatról rántotta le a leplet egy német lap, a Die Presse. A riport szerint az utcán dolgozó kiskorú prostituáltak közül minden negyedik magyar, és akad köztük olyan is, aki még nincs 12 éves. Az osztrák rendőrség 20 olyan lányról és fiúról tud, akik a Práter környékén várják a kuncsaftjaikat.

Gyermeket kényszerítenek prostitúcióra Bécsben - Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

A futtatók folyamatosan figyelik a gyerekeket, és azt is, hogy elkerüljék a rendőröket. Mivel a gyerekek nagy része semmilyen idegennyelvet nem beszél, többnyire cetliken keresztül kommunikálnak a kuncsaftjaikkal, így közlik a tarifát, ami 5 és 20 euró között mozog. A dolgokat egy parkolóban bonyolítják le. A kinti rendőrök tavaly ősszel már felszámoltak egy magyar hálózatot, ami 23 lányt és 5 fiút kényszerített prostitúcióra. A fiatalok ezután eltűntek, de most újra visszatértek.

Minden negyedik gyermek magyar - Képünk illusztrációForrás: Dreamstime

Az osztrák hatóság a magyarokkal és civil szervezetekkel együttműködve próbál leszámolni a helyzettel, és segíteni az áldozatoknak. Ha valakit sikerül kimenekíteni, akkor azt itthon különleges létesítményekbe helyezik. Az ilyen gyerekek többsége hátrányos helyzetű, a mély szegénységből érkezett. Általában árvaházból elemenekülve találkoznak az emberkereskedőkkel. 

Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetője még nem hallott az osztrák problémáról, de biztos abban, hogy a hatóságok megfelelően kezelik a helyzetet. "A gyermekprostitúció persze más ügy, biztos vagyok benne, hogy az osztrák rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak erre" - mondta aBorsnak.