Bátor vállalkozásra szánták el magukat a tudósok: üzenetet küldtek egy másik társadalomnak, amely 12 fényévnyire van tőlünk. 

Üzenetet küldtünk egy tőlünk 12,36 fényévnyire található vörös törpére amely a GJ 273 nevet viseli. A vörös törpe ( kicsi, viszonylag hideg csillagok gyűjtőneve), az elképzelések szerint egy olyan csillagrendszer tagja, amely alkalmas lehet a földi élethez hasonló civilizációk életbentartására. 

Az ötlet vezetője egy San Franciscó-i szervezet, a METI (Messaging Extra Terrestrial Intelligence), amelynek döntését már többen is negatív bírálattal illették. Bizonyos vélemények szerint lehetetlenség ilyen távolságba üzenetet küldeni, mások pedig úgy vélik, hogy fogalmunk sincs kik élnek a másik égitesten, és egyáltalán nem biztos, hogy barátságos élőlényekről van szó. 

Idegen civilizációnak küldtünk üzenetetForrás: NASA

Ugyanettől fél a híres fizikus, Stephen Hawking is, és Dan Werthimer is, aki a berkeley-i Kaliforniai Egyetem SETI kutatója. Véleménye szerint ez pont olyan, mintha úgy dobnánk be egy követ az erdőbe, hogy nem tudjuk, lakik-e odabent farkas, tigris vagy medve.

Az üzenetet természetesen nem SMS-ben küldtük el, hanem egy rádióteleszkóp segítségével. - írta meg az Origo