A Viszkis volt tettestársa, Orbán Gábor egy interjúban esett neki Ambrus Attilának. Azt állítja, minden, amit a média közvetít a Viszkis rablóról, szemenszedett hazúgság, és hogy Ambrus valójában alkoholista és megrögzött hazudozó. Ezeket az állításokat megmutattuk a Viszkisnek, aki ezúttal reagált az őt ért vádakra.

Az eredeti interjú
Ha kíváncsi vagy, milyen vádakkal illette Orbán Gábor, a Viszkis egykori tettestársa egykori barátját, olvasd el a cikkünket ITT.

Demokrácia van, mindenki azt mond, amit akar. A legnagyobb probléma az, hogy számomra is csalódás ez az egész, Gabi folyamatosan problémákkal küszködik és úgy érzem, hogy egyfajta sértődöttség és kicsinyesség vezérelte, amikor ezeket a sorokat írta.

Rengeteg alapigazság van abban a könyvben, amit írt, és tény, hogy a múltamra nem vagyok büszke.

Ambrus AttilaFotó: Origo

Féligazságok garmadája van benne. Részben Gabinak és persze saját magamnak is köszönhetem, hogy megbuktam. Ami az egésznek a kiindulási pontja, hogy Gábor egyszer engem felhívott, éppen körözés alatt állt, megkérdezte, hogy a filmből mennyi pénz jár neki.

Ezt mondtam: Gabi, miattad ültem 13 évet.

A másik probléma, hogy megadtam a telefonszámát a rendezőnek és a producernek, de elhajtották a bánatba. Egyfajta bosszú volt részéről az egész könyv és most ez az interjú is az.

Valószínűleg azt hiszi, hogy több tízmilliót zsebre tettem. A 2013-es törvény értelmében egy fillért nem kaphatok semmiért, ami a filmmel kapcsolatos.

A sértődöttség és a kicsinyesség beszél belőle. Igyekszem beállni a sorba, most is éppen a műhelyben dolgozom. Nem tudom, hogy ő éppen hol van, mit csinál, de bármikor, bármilyen helyzetben le merek ülni vele is. Kértem tőle, hogy mivel neki is van egy álláspontja az elfogásunkról, nekem is, üljünk le a volt vizsgálótisztemmel, aki ismeri ennek a rendőrségi részét is, és az ő álláspontja legyen a mérvadó a kettőnk közti ellentétben. Azt gondoltam, hogy ez működni fog.

Fotó: Origo

Gabi nyilván a körözés miatt nem mer hazajönni, hiszen, ha jól tudom, neki most van 1 év 10 hónapja. Innentől kezdve állok elébe bármilyen csatának. Megbűnhődtem azért, amit elkövettem. Azért, ha valaki egy kicsit megpiszkálja az ő múltját, ott azért nagyon komoly kérdőjelek vannak. Ő bent a börtönben sem volt képes tükörbe nézni.

Én is hibáztam az utolsó balhénál, ő is. Arról szólt, hogy toljuk, ameddig toljuk. Ő egy építkezésben volt benne, én meg szerencsejáték-függő ember voltam, aki kaszinóba tolta be a pénzt. Sokszor Gabi váltott ki. Persze visszaadtam, nem jótékonykodott, csak segített rajtam. Neki meg az építkezés miatt kellett a pénz. Ebből kétféleképpen lehetett kiszállni, ha lelőnek, vagy ha elkapnak bennünket.

Voltam nagy cellában, csak ő nem tudja, méghozzá az ország legszigorúbb fegyintézetében, Márianosztrán, ahol Magda Marinkót tárolták, az ő zárkáját örököltem meg. Agyrém, hogy Gabi azt állítja, azért kaptam kedvezményt, mert vamzer voltam bent. Ilyeneket a káposztatolvajok csinálnak. Én az utolsó utáni pillanatban kaptam csak kedvezményt.

Gábor előtt nem volt egyetlen egy stabil ember sem, akiben megbízhattam. Volt az unokatestvérem és a csapattársam, de ők pszichésen nem bírták a rablásokat, egy-két balhé után kiszálltak. Gabinak volt a feladata, hogy álljon az ajtóban, amikor raboltunk. Soha nem hagytam, hogy a pénzt összeszedje, azt sem, hogy az őrt lefegyverezze. Túlságosan szociopata volt ahhoz, hogy a komoly dolgokat rábízzam. Ötletelt, ezeket néha megfogadtam. Belementem abba az ötletébe, hogy egy nap két bankot raboljunk ki, majdnem ott is hagytuk a fogunkat. Utólag nagyon okos dolgokat tud mondani, de a tények makacs dolgok.

Ellentétben vele, én igyekszem normálisan élni, beilleszkedni a társadalomba, ami neki nem sikerül. Sajnálom, hogy nem képes visszailleszkedni a társadalomba és úgy próbál másokon fogást találni, hogy vagdalkozik.