Szuperhold, telihold és holdfogyatkozás is lesz januárban

Forrás: Thinkstock -
telihold szuperhold holdfogyatkozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január sűrű hónap lesz a Holdnak, ugyanis nagyon sok mutatványra „készül": lesz szuperhold, két telihold és még vérhold is!

Januárban sokszor kell felpillantaniuk azoknak, akik szeretik kémlelni az eget, ugyanis a Hold sok arcát fogja megmutatni. Angolul Szuper Kék Vérholdnak nevezik azt, amire az égitest ebben a hónapban „készül". 2018 januárjában ugyanis bőven el leszünk látva varázslatos jelenségekkel!

Minden arcát megmutatja a Hold Forrás: Thinkstock

Lesz kék hold, ami annyit tesz, hogy egy naptári hónapon belül kétszer is megfigyelhetünk teliholdat. Januárban az elsőt újév napján láthatjuk, a másodikat pedig január 31-én. Ezután jön a szuperhold, méghozzá január 30-án: ez a jelenség akkor következik be, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be. És még egy teljes holdfogyatkozás is lesz január 31-én, amit vérholdnak is szokás nevezni vöröses színe miatt, bár sajnos ebből Magyarországról keveset fogunk látni - írja a space.com.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.