Kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy a káromkodás milyen hatással van az emberekre, és bizony arra jutottak, hogy vannak pozitív hozadékai, melyek miatt a diákoknak is meg kell tanítani.

A káromkodással is foglalkozó szakértő, Dr. Emma Byrne AI sok kutatás alapján arra jutott, hogy a káromkodás jót tesz, és nem szabad megtiltani a fiataloknak sem. A csúnya szavakkal olyan tulajdonságok kapcsolhatóak össze, mint az őszinteség, gazdagabb szókincs, hitelesség, szorosabb baráti kapcsolatok, és a dühkezelés képessége. Szerinte a tanulók a nyelvet is jobban megértik, ha megtanulnak káromkodni, és jobb, ha a fiatalok a kellően empatikus felnőttek segítségével megismerik a csúnya szavakat.

A káromkodás jót teszForrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou


Ha megtiltjuk a gyerekeknek, akkor nem lehet megértetni velük a csúnya szavak jelentését, és nem tudják megérteni majd azoknak az érzéseit, akik káromkodnak. Dr. Emma Byrne AI egy korábbi interjújában arról is beszámolt, hogy azok, akik káromkodnak egy fájdalom esetén, nagyobb a fájdalomtűrő képességük, mint azoknak, akik olyankor nem csúnya szavakat kiabálnak. A szakértő már egy könyvet is kiadott ezzel kapcsolatban, A káromkodás jót tesz címmel (Swearing is good for you).