A tavalyi évben hazánkban a nők átlagosan 79 évig éltek, a férfiak esetében 72,4 év volt az átlagéletkor. Most egy új kutatás megyékre bontva határozta meg a várható élettartamokat. Így az is kiderült, melyik megyében élők élhetnek a legtovább. 

Nincs számottevő különbség, ha az ország megyéit vesszük szemügyre a várható életkorok tekintetében. Budapesten, Nyugat-Magyarországon és Hajdú-Bihar megyében a nők várható élettartama 80 év volt, míg a gyengébben teljesítő megyékben is közelítette a 78 évet. 

Nőtt a várható életkorForrás: Shutterstock

"A férfiaknál ennél nagyobb differenciát számol a KSH, hiszen a fővárosiak és a nógrádiak várható élettartama közötti különbség több, mint 4 év. A különbségeket egyébként most jól lehet "marketingelni" a számokkal, hiszen a legkisebb adat 69,99 év (nógrádi férfiak), a legmagasabb pedig 80,1 év (budapesti nők)" - írja cikkében a Portfolio.hu.

A KSH adatai szerint a századforduló óta mindkét nem esetében emelkedő számokat figyelhetünk meg, ám a nők esetében kisebb volt az emelkedés mértéke. A férfiaknál több mint 4, a nők esetében pedig 2,5 évvel emelkedtek a számok. Érdekes tovább, hogy megyénkénti bontásban az amúgyis magas élettartamot ígéri megyékben jobban emelkedett a várható életkor mint a rosszabbul teljesítő megyékben.