Vasárnap déltől életbe lépett a vörös kód: ezt jelenti a figyelmeztetés

Forrás: Origo -
kánikula vörös kód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hőség miatt több megyében és a fővárosban is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap, ezért vasárnap déltől életbe lépett a vörös kód. Az Origó összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a figyelmeztetésről.

A vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma lépteti életbe akkor, ha a meteorológiai szolgálat szélsőséges időjárási változást jósol. Ez lehet károkozó vihar, kánikula, sőt, akár extrém hideg is.

Rendkívüli hőség idején a nyitva lévő klimatizált helyiségekről, az ingyenes vízosztási helyekről, valamint a párakapukról is tájékoztatni kell a lakosokat.

A vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván nagyobb odafigyelést. Alapvetőan a hajléktalanszállók feladata gondoskodni az utcán élőkről, de vörös kód idején a bentlakást nyújtó szociális intézményeknek is kötelességük fogadni azokat a hajléktalanokat, akik nem kértek elhelyezést szállón. Még akkor is, ha éppen nincs elég férőhelyük. Feladatuk ilyenkor a krízisellátás, vagyis a hajléktalanok inni kapnak és lepihenhetnek.

Forrás: Origo

A szociális munkások vörös kód idején folyamatosan járják az utcákat, hogy figyelmeztessék a hajléktalanokat a veszélyre. Aki szeretne élni a lehetőséggel, és szállóra menne, azt a diszpécserközponton keresztül irányítják el a legközelebbi befogadóhelyre. Ahogyan a protokoll fogalmaz: a vörös kód egy speciális figyelmeztetés, amikor a legfőbb feladat az élet védelme.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.