A klímaváltozás során olyan kórokozók olvadhatnak ki a jégtáblákból, mint például a pestis vagy épp a lépfene.

Szörnyű következményei lehetnek a klímaváltozásnak: erre figyelmeztetett Rusvai Miklós virológus az M1 műsorában – számolt be róla az MTI.

A szakember szerint a vírusok és baktériumok a sarki jégtáblák mínusz 40 és 70 fok közötti hidegében korlátlan ideig megőrzik fertőzőképességüket, de ezek a kórokozók komoly problémát nem okozhatnak, mivel az orvostudomány ismeri, és így gyógyítani tudja az általuk okozott betegségeket.

A kép csak illusztrációForrás: Antony Long

Mint mondja, a jégtáblák magas lépfene tartalma valószínűleg a nagyszámú jégbe fagyott államtetemmel magyarázható. Ez a baktérium jelenleg is előfordul, gyakorta Magyarországon is megjelenik.

Hangsúlyozza továbbá, hogy a globális felmelegedés nem a jégtáblák olvadása miatt a legveszélyesebb, hanem olyan új szúnyog- és kullancsfajok elterjedése miatt, amelyek állatok és emberek között közvetítik a fertőzéseket. Ezekből a vektorfajokból folyamatosan új fajok jelenek meg, amelyek új kórokozókat hordoznak, jellemzően nem pusztulnak el télen, és gyorsan szaporodnak tavasszal.