A Naprendszeren haladt át egy évvel ezelőtt az a különös objektum, amelyet a kutatók Oumuamuának neveztek el. Sokan úgy vélik, hogy üstökös lehetett, ám viselkedése és mozgása arra utal, akár ufókkal kapcsolatos tárgyról is lehet szó. A Harvard kutatóinak figyelmét is felkeltette a jelenség.

Nemrégiben számoltunk be az Oumuamua névre keresztelt jelenségről, amely egy évvel ezelőtt haladt keresztül a Naprendszeren. Az üstökösként dokumentált tárgyról most a Harvard kutatói is azt állítják, akár földönkívüliektől is származhat. 

A HVG cikke szerint a 800 méteres, rakétára hasonlító tárgyról az egyetem tudósai azt nem gondolják, hogy a mi megfigyelésünkre küldték volna. Elemezték a mozgását, majd arra jutottak, hogy a szokatlan adatokra a napvitorla lehet a magyarázat. 

Kutatják a különös jelenségetForrás: Wikimedia/ESO/M. Kornmesser

Mint írták: a technológia lényegét az jelenti, hogy egy nagyon vékony hártya a csillag fényének nyomását felhasználva gyorsítja az űreszközt, épp mint egy sima vitorla. Ezen kívül az Oumuamua nagyobb fényt vert vissza, amely szintén fényes anyagra utalhat. 

Azt is megállapították, hogy a test nemcsak változtatott a pályáján és gyorsult, hanem szabálytalanul, forogva repült. A Harvard kutatóinak elméletének is akadnak kritikusai, sokan úgy vélik, ezek is csupán feltételezések.