Különös szeizmikus eseményt figyeltek meg világszerte november 11-én, amelynek valószínűleg a Mayotte-nál zajló szeizmikus aktivitáshoz van köze. A tudósok egyelőre vizsgálják az okát. 

Világszerte szeizmikus eseményeket figyeltek meg november 11-én, amelyeknek valószínűleg a Mayotte-nál zajló szeizmikus aktivitáshoz van köze - írja a 24.hu a Science Alert cikkére hivatkozva. 

A francia Geológiai Kutatóhivatal csapata fél évvel korábban már észlelt némi furcsaságot a szigetcsoportnál. Több száz kisebb rengés alakult ki 50 kilométerre keletre a szigetektől. 5,8-es erősségű földmozgást is mértek. 

Megtörténhet, hogy Mayotte helyzete nem állandóForrás: Shutterstock

A kutatók vulkanikus tevékenységet is sejtenek a dolog hátterében, úgy vélik, nem csupán a tektonikus lemezek mozgásáról lehet szó. A szakértők úgy gondolják, hogy a furcsa jelenséget tűzhányók aktivitása idézte elő, a vulkáni tevékenységet pedig az Indiai-óceán mélyén mozgó, nagy tömegű magma válthatta ki - írja a portál. 

Ez pedig arra enged következtetni, hogy Mayotte helye nem állandó, ugyanis a jelenség óta 60 milliméterre keletre és 30 milliméterrel délre mozdult el a szigetcsoport.