Az Amerikai Tudományos Akadémia hétfőn megjelent tanulmányában azt fejtegette, hogy nem is olyan sokára, akár már 2030-ban megtapasztalhatjuk, milyen volt az időjárás évmilliókkal ezelőtt. Legalábbis akkor, ha ugyanígy halad tovább a szén-dioxid-kibocsátás.

Vészharangot kongat az Amerikai Tudományos Akadémia (PNAS). Hétfőn megjelent tanulmányukban kifejtették, hogy 2030-ban már megtapasztalhatjuk, milyen idő lehetett a Földön 3 millió évvel ezelőtt. Ha pedig továbbra sem változik a szén-dioxid-kibocsátás, akkor 2150-ben már olyan idő lesz, mint akkor, amikor az első emlősök megjelentek mintegy 50 millió évvel ezelőtt. 

Drasztikus klímaváltozásra lehet számítaniForrás: photolib.noaa.gov

Jack Williams, a wisconsini egyetem klimatológusa szerint 3 millió évvel ezelőtt száraz és meleg éghajlat uralkodott. Grönlandot még nem fedte jégtakaró, a tengerszint pedig 18 méterrel magasabb votl – írja a 24.hu. De az átlaghőmérséklet is magasabb volt a jelenleginél. 

Leszögezte: mivel hosszú idő kell a jégsapkák felolvadásához, a következő évszázadban még nem lesz újra zöld Grönland, és a tengerszint sem lesz 18 méterrel magasabb, ám mégis jelentős változásra kell számítani. Olyan fajokat ér majd készületlenül a gyors ütemű változás, amelyek fejlődése évmilliókig tartott. Számos faj kihalására lehet számítani.