Tutanhamon sírját több rejtély is övezte, ennek egyikére találtak most választ.

Tutanhamon sírját 1922-ben tárták fel, ez az egyetlen épségben megmaradt fáraósír. A fáraó uralkodása nem volt történelmileg izgalmas, neve kizárólag a sírja és a hozzá kapcsolódó rejtély miatt maradt fent.

Tutanhamon világhíres színarany halotti maszkjaForrás: Wikimedia Commons/Carsten Frenzl


A fiatal fáraó uralkodásának tizedik évében hunyt el, sokáig azt hitték, a múmián található sérülések miatt, hogy gyilkosság áldozata lett, de az elvégzett vizsgálatok alapján halálát csonttörés következményei okozták. Mások szerint maláriában szenvedett, míg a német tudósok szerint vérszegénységben hunyt el. Nincs tehát konszenzus a fiatal fáraó halálának okáról, és a sírja is rejtett titkokat – legalábbis eddig.
A sírt 1922. november 4-én a brit Howard Carter találta meg, a munkálatokban részt vett Lord Carnarvon is, aki egy évvel a sír felfedezése után meghalt. Ekkortól kezdett el terjedni a legenda a fáraó átkáról, amely szerint a halál meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát. A sírhelyet teljesen helyreállították, és fény derült egy rejtélyre is, de nem a fáraó átkának rejtélyére. A falon található titokzatos barna foltok eredetére találtak választ. Kiderült, hogy a foltokat mikrobák okozták, amelyek már nem jelentenek veszélyt, de eltávolítani sem lehetett őket – írja a Mirror