Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal allergia szulfit citromlé Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Piacelli márkájú citromlevet vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kiderült, hogy a terméken nem tüntették fel a szulfitot, amely az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. A Nébih az osztrák hatóság információja alapján a RASFF-on keresztül értesült a problémáról.

Az olasz előállítású, Piacelli citromléből csaknem 50 országba került világszerte, köztük hazánkba is. A csomagoláson nem tüntették fel a szulfitot mint összetevőt, ez pedig az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.

Az érintett termékek adatait a honlapján közölte a Nébih, azaz a Nemezti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal:

  • Megnevezés: Piacelli citrilemon (Citrilemon Zitronensaftkonzentrat)
  • Minőségmegőrzési idő: 2020. 07. 20; 2020. 09. 14.; 2020. 10. 23.
  • Kiszerelés: 200 ml
  • Megnevezés: Piacelli citrilemon green (Citrigreen Limettensaftkonzentrat)
  • Minőségmegőrzési idő: 2020. 09. 14.
  • Kiszerelés: 200 ml
  • RASFF referenciaszám: 2018.3788
Nem tüntették fel a szulfitot a csomagoláson Forrás: Nébih

A kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagokat többek között tartósítószerként adják élelmiszerekhez. Arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiség jelenlétét mindig jelölni kell - írj a Nébih. Az allergiás embereknek a termékek fogyasztása kerülendő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.