Nem létező utánfutó miatt kapott több százezres büntetést egy magyar autós.

A magyar férfit azért büntették meg, mert úgy látták, hogy utánfutóval előzött Ausztriában. Így rá nem a 130 kilométer/órás szabály vonatkozott, hanem a 80-as korlátozás, utánfutóval ugyanis csak ennyi a megengedett sebesség. Azt a férfi beismerte, hogy valóban túllépte a határt, ugyanis éppen két autót előzött 147 km/h-s sebességgel, csakhogy nem volt utánfutója. 825 euró, azaz közel 250 ezer forintnyi bírságot szabtak ki rá.

Gyorsan hajtott a férfi, de a büntetés mértéke egy nem létező utánfutó miatt ugrott meg – Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

2016 decemberében a párom testvérét látogattuk meg Bécsben. Magyarország felé tartottunk, amikor a határtól nem messze, az autópályán villant a vaku. Emlékszem, két autót előztem éppen. Gyorsítottam, számítottam is a büntetésre. Mivel hibáztam, jogosan büntetnek meg. Ám a legnagyobb meglepetésemre a bírság szerint rám nem a 130-as tábla vonatkozott. Kérvényeztem, hogy legyenek figyelemmel az anyagi helyzetemre, ám nem küldtünk semmilyen igazolást a levél mellé. Később ugyan pótoltuk, de hiába: a büntetéstől nem tekintettek el" – mondta a Blikknek Csaba. A hatóságtól a kérés ellenére nem kaptak bizonyítékot a gyorshajtásról, sem az állítólagos utánfutóról. „Segítségért fordultunk már a nagykövetséghez, az osztrák alkotmánybírósághoz, Ausztriában élő ügyvédhez. Már csak abban bízunk, hogy járt már valaki hasonló cipőben, és megosztja velünk a tapasztalatait. Elkeseredésemben már arra is gondoltam, hogy leülöm a büntetést egy osztrák börtönben" – mondta a férfi.