Notre-Dame – Sikerült megmenteni a székesegyház szerkezetét

székesegyház Franciaország tűz Notre Dame
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kigyulladt és órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame-székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

A lángokat csak többórás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

André Finot, a Notre-Dame-székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Notre-Dame – Sikerült megmenteni a székesegyház szerkezetét Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre-Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. „A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma” – fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt. Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie's aukciósház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a reastaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak.
Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt.

Pásztor Anna az elmúlt időszakról vallott: rengeteget sírthttp://www.life.hu/sztarok/20190415-pasztor-anna-az-elmult-idoszakrol-vallott-rengeteget-sirt.htmlPásztor Annát összetörte zaklatója öngyilkossága, de az azt megelőző időszak sem volt egyszerű számára. Erről vallott az énekesnő. TV + SztárokOrigoBen Affleck titokzatos szőke nővel sétálgat – fotóhttp://www.life.hu/sztarok/20190415-ben-affleck-titokzatos-szoke-novel-setalgat.htmlCsak néhány napja derült ki, hogy Ben Affleck szingli, de máris egy titokzatos szőke nő oldalán látható. TV + Sztárok--Őrült rajongó zaklatja naponta halálos fenyegetésekkel Peller Károlythttp://www.life.hu/sztarok/20190415-orult-rajongo-zaklatja-naponta-halalos-fenyegetesekkel-peller-karolyt.htmlPeller Károly elárulta, halálos fenyegetésekkel zaklatja őt egy nő. TV + SztárokOrigoSokak szerint a legnagyobb titkokban megszült Meghan Marklehttp://www.life.hu/sztarok/20190415-sokak-szerint-a-legnagyobb-titkokban-megszult-meghan-markle.htmlAz a hír járja, hogy Meghan Markle a legnagyobb titkokban megszült. TV + Sztárok--Ekkora már Csákány Mónika, vagyis ÉNB Barbi gyermeke – fotóhttp://www.life.hu/sztarok/20190415-ekkora-mar-csakany-monika-vagyis-enb-barbi-gyermeke.htmlÉNB Barbi kislánya 2017-ben született, azóta nagyon megnőtt. TV + Sztárok--Koós János özvegye, Dékány Sarolta egyre rosszabbul vanhttp://www.life.hu/sztarok/20190415-koos-janos-ozvegye-dekany-sarolta-egyre-rosszabbul-van.htmlFérje halála óta egyre rosszabbul van Koós János özvegye, Dékány Sarolta. TV + Sztárok--



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.