Május 10. az európai túlfogyasztás napja: a föld innentől már csak "hitelezi" az erőforrásokat

Forrás: WWF Magyarország -
túlfogyasztás világnapja túlfogyasztás természet természetvédelem környezet környezetvédelem energia Magyarország Európai Unió bolygó Európa energiaforrás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha mindenki úgy élne, mint az európaiak, a föld éves tartalékai már május 10-én kimerülnének.

A Global Footprint Network minden évben nyilvánosságra hozza a túlfogyasztás világnapjának aktuális dátumát, amely tavaly augusztus 1-jére esett – az év hátralévő részében a föld csupán „hitelezte" az erőforrásait az emberiség számára. Idén először viszont arra is fény derült, hogy mikor van az európai túlfogyasztás napja.

Mi, emberek abból élünk, amit a természet nyújt. Ha azonban a világon mindenki olyan életmódot folytatna, mint az európaiak, akkor május 10-én lépnénk át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a szintet, amit a föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Vagyis ha az egész világ úgy élne, mint mi az Európai Unióban, akkor 2,8 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások iránti keresletünket kielégítse a bolygó.

A túlfogyasztás világnapján érdemes kicsit elgondolkodni, mi tudnánk tenni a környezetünkért Forrás: WWF Magyarország

Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, hiszen ha az egész világ úgy élne, mint hazánkban, akkor több mint kettő Földre lenne szükségünk.

A bolygó túlterhelése a biológiai sokféleség drasztikus csökkenéséhez vezetett, és mára többek között olyan problémákat okoz, mint a halállományok zsugorodása, vízhiány, talajerózió, levegőszennyezés vagy az éghajlatváltozás. Ezek pedig fokozzák az extrém időjárási körülményeket, az aszályokat, árvizeket és tűzvészeket. Mindezek pedig további feszültségeket és konfliktusokat váltanak ki, és súlyosbítják a globális egyenlőtlenséget.

A természetbe került műanyag hulladék jelenti az egyik legnagyobb problémát Forrás: WWF Magyarország

A jelentés kiemeli a különbségeket az uniós tagállamok és a világ többi országának ökológiai lábnyoma között, valamint azt is megmutatja, hogy bár az EU-országok között nagyok az eltérések, egy dolog azonban mindegyik országra jellemző: egyikük sem működik fenntartható szinten.

A jelentés üzenete megerősíti a hétfőn a Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások Védelmével Foglalkozó Kormányközi Platform (IPBES) új tudományos jelentésében leírtakat, amely többek között arra is rámutat, hogy a következő időszakban akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat.

„Életmódunk hatással van a bolygóra. Nem lehet kétségünk a felől, hogy változtatnunk kell. Erre globális és helyi szinten egyaránt szükség van. Ha ma cselekszünk, akkor még visszafordíthatjuk a negatív folyamatokat, és talán van esélyünk arra, hogy a tiszta levegő, az ivóvíz, az élelmiszerek és mindaz, amit a természet nyújt, gyermekeink számára is elérhetők legyenek" – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Időjárás: változékony napok jönnekhttp://www.life.hu/news/20190509-idojaras-valtozekony-napok-jonnek.htmlFolytatódik a változékony májusi időjárás: a viszonylag nyugalmas hétvége után vasárnaptól újabb csapadékos napok jönnek. NewsOrigoAz indiai hadsereg rábukkanhatott a jeti lábnyomairahttp://www.life.hu/news/20190508-az-indiai-hadsereg-rabukkanhatott-a-jeti-labnyomaira.htmlRégóta lázban tartja a világot, hogy valóban létezik-e a jeti. Más különös teremtményekhez hasonlóan erre is időről időre keresnek bizonyítékokat. Most az indiai hadsereg bukkant rá néhány figyelemreméltó lábnyomra. NewsOrigoKiszivároghattak a szerdai történelemérettségi feladataihttp://www.life.hu/news/20190508-kiszivaroghattak-a-szerdai-tortenelem-erettsegi-feladatai.htmlA hivatal szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint május 8-án, az írásbeli vizsga megkezdése után az OH-hoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi feladatsorának esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. News--Időjárás: újabb hidegbetörés érkezhethttp://www.life.hu/news/20190508-idojaras-ujabb-hidegbetores-erkezhet.htmlA következő egy hétben újabb hidegbetörés érkezhet hazánkba. News--Hal gyomrában talált gyűrűvel kérte meg a barátnője kezét Christopher Eggingtonhttp://www.life.hu/news/20190508-hal-gyomraban-talalt-gyuruvel-kerte-meg-baratnoje-kezet-christopher-eggington.htmlA horgász szerencsésen választotta ki azt a halat, amelyet nem engedett vissza a vízbe: különleges dolog lapult az állat gyomrában. NewsOrigoMagyar nő holttestére bukkantak egy londoni lakás fagyasztójábanhttp://www.life.hu/news/20190508-magyar-no-holttestere-bukkantak-egy-londoni-lakas-fagyasztojaban.htmlEgy magyar nő holttestét találták meg egy londoni lakásban. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.