A "lúgos orvos" kártérítéséből negyedmillió forintot meg kell kapnia a támadás sértettjének

Forrás: Csudai Sándor - Origo -
lúgos orvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A "lúgos orvos" kártérítéséből negyedmillió forintot meg kell kapnia a támadás sértettjének – közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-vel.

Szerdán több portál írt arról, hogy az elkövető orvosnak 591 ezer forint kártalanítást ítélt meg a törvényszék a rossz börtönkörülmények miatt, áldozata azonban még mindig nem kapta meg az egy éve neki megítélt 739 ezer forintos kártérítést. A törvényszék közleménye szerint korábban a Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság kötelezte a vádlottat, hogy a sértettnek fizessen meg 250 ezer forintot kártérítés címén. Egyúttal megállapította, hogy a vádlott köteles az eljárásban a sértett jogi képviseletével összefüggésben felmerült csaknem 460 ezer bűnügyi költséget is megfizetni. A Kúria pedig arra kötelezte a vádlottat, hogy a harmadfokú eljárásban ezzel kapcsolatban felmerült több mint 30 ezer forint bűnügyi költséget is fizesse meg a sértettnek.

Forrás: Csudai Sándor - Origo


A Fővárosi Törvényszék február 28-án az elítélt részére az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt indított eljárásban kártalanítást állapított meg. A bíróság most arra kötelezte az államot, hogy a megállapított 591 ezer forintos kártalanításból a jogerős határozat kézbesítésétől számított hatvan napon belül a sértettnek fizessen meg 250 ezer forintot.


Kiemelték: a "hatályos jogszabály alapján a kártalanításból történő kielégítésnek kizárólag azzal a bűncselekménnyel összefüggésben megítélt polgári jogi igény, illetve a polgári bíróság által jogerősen megítélt kártérítés vagy sérelemdíj erejéig van helye, amely miatt kiszabott szabadságvesztés végrehajtása tekintetében a kártalanítást megállapítják. Mindezekre tekintettel a kártalanításból kizárólag a kártérítésként megítélt összeget lehetett levonni, ezért utasította el a törvényszék a sértett ezt meghaladó igényét".


A bíróság a jogerőre emelkedés után a végzést az Igazságügyi Minisztériumnak megküldte, hogy a 250 ezer forint kiutalásáról határidőn belül gondoskodjon – olvasható a közleményben.
A Kúria tavaly júliusban jogerős ítéletében tizenegy év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától azt a férfit, aki 2013-ban elkábította volt barátnőjét, majd az altestére lúgot öntött, maradandó, életveszélyes sérüléseket okozva neki. A lúg másod- és harmadfokú, maradandó égési sérüléseket és életveszélyt okozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.