A Duna szombaton tetőzik Budapestnél

Fotó: Szabó Balázs - Origo -
Duna tetőzés árvíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szombaton tetőzik a dunai árhullám Budapestnél. A Tiszán hosszan elnyúló tetőzésre készülnek a szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Közleményük szerint az országban jelenleg 385,2 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve.
A Duna reggelre Ausztriában Kienstock térségében tetőzött, a magyar szakasz nagy részén is újra emelkednek a vízszintek. Nagybajcsnál jelenleg árad a folyó, várhatóan az árhullám az éjszakai órákban meghaladja a elsőfokú készültségi szintet. Az osztrák mellékfolyókról érkezett nagyobb vízmennyiség következtében a tetőző vízállások a korábban jelzettnél néhány deciméterrel magasabb szintekkel valószínűsíthetőek. Budapestnél a tetőzés szombaton, az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb, 600 centiméter körüli értékkel várható.

2013 júniusában ilyen volt a Műegyetem rakpart Fotó: Szabó Balázs - Origo

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése az elsőfokú készültségi szintet kissé meghaladó értékkel jelenleg Tiszapalkonya térségében jár. A Kisköréig tartó szakaszon az elsőfokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Kraszna, a Sajó-Hernád, a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén is kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, melyek következtében a Túron, a Krasznán a Fekete- és a Fehér-Körösön az I. fokú szint feletti, a Zagyva-Tarna vízrendszerén pedig helyenként a másodfokú szint feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.