Sokan kizárólag a Viking Sigyn ukrán származású kapitányát hibáztatják a Hableány tragédiájáért, de hosszas vizsgálat fogja kideríteni, valójában mi is történt. A hajósról egy magyar kollégája nyilatkozott, elárulta, milyen szakembernek tartja.

A Viking Sigyn kapitányának több évtizedes tapasztalata van a hajózás terén, ezért is érthetetlen, hogyan történhetett meg a borzalmas baleset. Május 29-én ment neki a hatalmas szállodahajó a Hableánynak, és süllyesztette el másodpercek alatt. A körülmények vizsgálata még zajlik, sokan azonban a szállodahajó kapitányát teszik felelőssé a történtekért. Az ukrán származású Jurij C.-ről egy magyar kollégája nyilatkozott.

Fekete zászlók a Margit híd lámpaoszlopainForrás: MTI/Soós Lajos

„Több évtizedes hajós karrierem során nem találkoztam nála profibb szakemberrel” – kezdte a Story magazinnak a magyar munkatárs. „Nem szeretném jobb színben feltüntetni őt, mint amilyen valójában. Szeretnék pártatlan maradni, de nehezen viselem, hogy a baleset óta olyan emberek törnek pálcát felette, akik nem is ismerik” – mondta a hajós, és azt is leszögezte, a Viking is segített a mentésben a tragédia megtörténte után. Remélem, kiderül az igazság, és olyan döntés születik, ami mindenki számára megnyugtató. Igen, büntessék meg Jurijt, ha hibázott, de szerintem épp elég büntetés az egy ilyen idős embernek, hogy 28 ember meghalt azon az estén. Akárhogy is nézzük, hatalmas pofont kapott az élettől, és biztos vagyok benne, hogy olyan lelki törést szenvedett, amit semmi sem lesz képes begyógyítani” – fejtette ki a hajós.