A Viking Sigyn kapitányát 15 millió forint óvadék ellenében kiengedték az őrizetből. A Hableányon szolgáló elhunyt magyar legénység hozzátartozóinak jogi képviselői nem értenek egyet a döntéssel.

A Dunai hajóbaleset május 29-én történt: a szállodahajó maga alá gyűrte a kisebb turistahajót, amely 7 másodperc alatt elsüllyedt. A 35 emberből, aki a Hableányon tartózkodott, mindössze heten élték túl a balesetet. A történtek után őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát, mostanra azonban meghozta a jogerős döntését a Fővárosi Törvényszék, és 15 millió forint óvadék ellenében szabadulhat a rácsok mögül, de Budapestet nem hagyhatja el. A Viking Sigyn kapitányának ügyvédje szerint a döntés példaértékű, a Hableányon szolgált elhunyt magyar legénység hozzátartozóinak képviselői azonban másként vélekednek.

A Hableány kiemelése 2019. 06. 11-énFotó: Polyák Attila - Origo

„Az eljárás sikerét veszélyeztetheti, hogy óvadék ellenében kiengedték a kapitányt, de ennél sokkal nagyobb problémának tartom, hogy nem foglalták le és vizsgálták át azonnal tüzetesen a tragédiát okozó szállodahajót” mondta a Blikknek dr. Magyar György védőügyvéd.
A Hableány kapitányának lányát képviselő ügyvéd sem ért egyet. Mélyen felháborít, hogy a hatóság – a saját joggyakorlatával szembemenve – ennyire indokolatlanul enyhe döntést hozott” – mondta dr. Gulyás Krisztián.