Felnyitották Tutanhamon dédanyjának szarkofágját

Tutanhamon balzsamozás dédnagymama szőke szarkofág sír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1905-ben fedezték fel Tutanhamon dédanyjának, Tjuyunak a sírját. Most felnyitották a szarkofágot, ami nagy meglepetést okozott. A múmiának ugyanis szőke volt a haja. 

Krisztus előtt 1375-ben halhatott meg Tutanhamon dédanyja, Tjuyu. Az asszony szarkofágját 1905-ben fedezték fel, ám eddig nagyon kevés alkalommal nyitották ki.

Szőke hajjal láthatjuk a múmiát Forrás: Channel 5

Most ezt újra megtették, és amit láttak, meghökkentette a kutatókat. Az aprócska asszonynak ugyanis szőke lett a haja. Mint mondják, ez nem jelenti azt, hogy az akkori egyiptomiak között lettek volna szőke hajúak. A balzsamozáshoz használt folyadékok ugyanis az idő múlásával szőkíthették a hajat.

A Daily Star cikke szerint rendkívül érdekes még, hogy a dédmama lábfejét sem takarták be, így azt is látni lehet, hogy milyen gyönyörű lábbelit viselt, amikor eltemették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.