Lepkeszúnyog: a kevésbé ismert élősködő, ami veszélyes az állatokra

Forrás: Shutterstock -
bőrbetegség veszélyes szúnyog állatok lepkeszúnyog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutyára és macskára veszélyes külső élősködők közül leginkább a kullancs, a bolha és a szúnyog ismert széles körben. Azonban más rovarok is veszélyt jelentenek kedvenceinkre, például a lepkeszúnyog. Ez a vérszívó bőrbetegséget okozhat, még jelentősebb azonban a Leishmaniasis veszélye, amit a Leishmania parazitacsalád egyik apró tagja okoz, mely a lepkeszúnyog csípésével kerül a gazdatestbe. A krónikus betegség végzetes is lehet, valamint zoonotikus betegség, tehát emberre is veszélyes. A világ egyes területein a Leishmaniasis komoly egészségügyi probléma.

A lepkeszúnyog apró, molyszerű rovar, mérete nagyjából 3 mm. Hosszú, szúró-szívó szájszervével gazdaállatok vérével táplálkozik. Szőrösnek tűnő, nyugvó állapotban vízszintes V alakot formáló szárnyai különböztetik meg más hasonló rovaroktól. A szúnyogokhoz hasonlóan csak a nőstény vérszívó, és számos emlős véréből táplálkozik, beleértve az embert is. Napnyugta után egyből gazdatestet keres, napközben pedig nedves, árnyékos helyekre húzódik vissza.

A Leishmaniasis terjedése

A lepkeszúnyog a gazdatest megcsípésével juttathatja a vérbe a Leishmaniasist okozó egysejtű parazitát. Bár a gazdit kutyája nem fertőzi meg, a rovar átviheti a parazitát kutyából emberbe.

Ha az élősködő bekerült a gazdatestbe, a Leishmania paraziták a bőrben telepednek meg. A betegség kifejlődésével a fertőzés átterjed a belső szervekre, ami minden esetben jellemző. A betegség előrehaladásának és szubklinikai betegségből klinikai betegséggé alakulásának legfontosabb ismérvei a fertőzés által kiváltott immunreakciók. A betegség klinikai formájában a kutyák tipikus tünetei: bőrelváltozások, szemelváltozások, orrvérzés. Ezekhez gyakran társul fogyás, passzivitás, levertség. További tünetek lehetnek: étvágytalanság, hasmenés, gyengeség, láz, hányás és véres ürülék. Nyirokcsomóduzzanat és a lép megnagyobbodása is felléphet, végső stádiumban pedig a betegség veseelégtelenséghez vezethet. A diagnózis felállításához laboreredmények szükségesek, mivel a Leishmaniasis számos nem specifikus tünettel rendelkezik.

Komoly problémákat okozhat a lepkeszúnyog Forrás: Shutterstock

Kezelés

A jelenleg elérhető kezelések nem garantálják a felépülést, mely számos tényezőtől függ, mint az állat genetikája, egészségi állapota, valamint a parazita fertőzőképessége. Számos kezelési eljárás létezik, a fertőzés teljes megszüntetése és a klinikai visszaesés megelőzése sajnos nem garantált. Ezért a legjobb megelőzni a fertőzést, és megakadályozni, hogy a betegség kialakuljon.

Megelőzés

A leghatékonyabb megelőzés a védőoltás és rovarriasztó termékek kombinációja. Ezen felül ajánlott a sétát egy órával szürkület előtt és egy órával napkelte után megejteni, valamint, amennyire lehet, kerüljük a rovar által érintett területeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.