Másfél méternyi jég hullott a mexikói Guadalajarában és környékén helyi idő szerint vasárnap. A jégeső házakban, járművekben és üzletekben tett kárt.

„Még sohasem láttam ilyet, főleg nem Guadalajarában” – írta Enrique Alfaro, Jalisco állam kormányzója. „Olyan, mintha havazott volna. Hihetetlen” – tette hozzá.

Az ötmilliós közép-mexikói városban az előző napokban 31 fokos hőség tombolt. Bár a jégzivatar nem számít szokatlannak az évnek ebben az időszakában ott, ilyen hevességű csapadékra azonban nagyon ritkán van példa – írja az MTI.

Ellepte a jég az utcákatForrás: AFP/Ulises Ruiz

Az utcákat a polgári védelem és a hadsereg tisztította meg a jégtakarótól. A hatóságok szerint 200 épületben keletkezett kár, és legkevesebb ötven járművet sodort el a jégár. A polgári védelem közölte, hogy két embernél kezdődő kihűlést tapasztaltak.

A guadalajarai egyetem szakértője, Hector Magana elmondta, a természeti jelenség a légkör instabilitásával magyarázható: miközben felforrósodott a földfelszínhez közeli levegő, a légkör felsőbb rétegeiben fokozódott a nedvességtartalom.