Dózsa György úti baleset: M. Richárd azt vallotta, hogy gyorsított az ütközés előtt

Forrás: MTI/Kovács Tamás -
Dózsa György úti gázoló M. Richárd baleset vallomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elismerte a Dózsa György úti balesetben megvádolt M. Richárd, hogy a két ember halálával végződő ütközés előtt gyorsított a járművével.

A baleset utáni kihallgatásán még azt mondta, hogy lassított az ütközés előtt, de pénteki vallomása szerint azóta átgondolta a történteket. Azt mondta, gázt adott, így akarta elkerülni az ütközést, és a kormányt is elrántotta jobbra, reagálva az elé kanyarodó autóra. Úgy vélte, hogy igazából érdektelen az ütközés előtti sebessége, mert a másik autó szabálytalanul, a záróvonalat átlépve kanyarodott elé.

A pénteki tárgyaláson meghallgatott műszaki szakértő szakvéleménye szerint érdemben nem volt lehetősége a másik autó vezetőjének reagálni a kereszteződéshez nagy sebességgel érkező Mercedesre. Emellett, ha a Mercedes vezetője az ütközés előtt nem gyorsít, hanem lassít, akkor alacsonyabb sebességnél történik az ütközés, nem pedig 125-130 kilométer/órával. A szakértő szerint ha valóban gyorsított az ütközés előtt a vádlott, akkor az legfeljebb 2-3 kilométer/órás változást okozott a Mercedes sebességében.

Az elsőrendű vádlott M. Richárd az ellene és két fő ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása és egyéb bűncselekmények miatt, a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper előkészítő tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében 2019. január 25-én Forrás: MTI/Kovács Tamás


A másik autó vezetője, a per harmadrendű vádlottja a pénteki tárgyaláson azt mondta, ismeri a baleset helyszínét, hetente két-háromszor járt arra. A balesetre nem emlékszik, csak arra, hogy elhagyják a Hősök terét, majd a tűzoltók kihúzzák az autóból. Hozzátette: ő mindig használja a biztonsági övet, mert az autó jelez, ha nincs bekapcsolva. Azt azonban nem figyelte, hogy a hátsó ülésen utazó utas használta-e az övet.
A műszaki szakértő erre reagálva megjegyezte: nem volt nyoma, hogy a baleset során működött volna a sofőr biztonsági öve, nem talált "visszatartásra" utaló nyomokat. A per délután az orvosszakértő meghallgatásával folytatódik.

A vád szerint 2017 májusában M. Richárd egy német rendszámú Mercedesszel 135-140 kilométer/órás sebességgel haladt Budapesten, a Dózsa György úton, amikor összeütközött egy szabálytalanul elé kanyarodó személyautóval. Ennek az autónak az egyik utasa a helyszínen, egy másik még aznap a kórházban meghalt, a kocsi vezetője – a per harmadrendű vádlottja – pedig életveszélyesen megsérült. Könnyebben megsérült több járókelő és M. Richárd is.

Az ügyészség szerint mindkét vezető közlekedési szabályokat szegett: M. Richárdnak elsősorban a megengedett sebesség jelentős túllépése róható fel, a másik sofőrnek pedig a szabálytalan kanyarodás és az, hogy a szembejövő forgalomnak nem adta meg az elsőbbséget. Emellett M. Richárdnak nem volt érvényes vezetői engedélye. Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja M. Richárdot és harmadrendű vádlottként a másik autó vezetőjét.

Dunai hajóbaleset: előkerült az utolsó előtti áldozat holttestehttp://www.life.hu/news/20190706-dunai-hajobaleset-elokerult-az-utolso-elotti-aldozat-holtteste.htmlMár csak egy embert keresnek a szerencsétlenül járt Hableány utasai közül. Péntek délután újabb holttestet találtak a Dunában. News--Felborult egy sétahajó a Fekete-tengeren, többen meghaltakhttp://www.life.hu/news/20190706-felborult-egy-setahajo-a-feketetengeren-tobben-meghaltak.htmlFelborult egy sétahajó péntek este a Fekete-tengeren, a balesetben két ember meghalt, és négy eltűnt – közölték orosz hírügynökségek. News--Szörnyű baleset történt hajnalban az Üllői úton: egy motoros meghalthttp://www.life.hu/news/20190706-halalos-baleset-tortent-az-ulloi-uton.htmlHalálos baleset történt Budapesten, az Üllői úton szombat hajnalban – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu-n. News--Szétnyílt a föld: földrengés rázta meg Kaliforniáthttp://www.life.hu/news/20190705-szetnyilt-a-fold-foldrenges-razta-meg-kaliforniat.htmlElképesztő fotók készültek Kaliforniában, ahol csütörtökön 6,4-es erősségű földrengés söpört végig. Egyik helyen kettényílt az úttest. News--Egykori tévés rabolt ki két Pest megyei bankothttp://www.life.hu/news/20190705-egykori-teves-rabolt-ki-ket-pest-megyei-bankot.htmlKiderült, hogy egy egykori tévés rabolt ki két Pest megyei pénzintézetet június közepén. NewsOrigoHatéves kisfiú mentette meg anyukája életét Balatonszabadibanhttp://www.life.hu/news/20190705-hateves-kisfiu-mentette-meg-anyukaja-eletet-balatonszabadiban.htmlA hatesztendős Lali egyből hívta a segélyhívót, amikor édesanyja rosszul lett, így megmentette az életét. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.