A kiotói rendőrség pénteken az érintett családok beleegyezésével közzétette a 35 halálos áldozat közül tíznek a nevét. A halottak között van a 47 éves Takemoto Jaszuhiro, az animációsfilm-stúdió nagy elismerés övezte vezető rendezője, akinek nevéhez egyebek közt a Lucky Star című animesorozat fűződött. Életét vesztette a tűzben a Free! című sorozat 37 éves animációs rendezője, Nisija Futosi, és meghalt Kigami Josidzsi 61 éves mozdulattervező (animátor) is.

A többi áldozat nevét is nyilvánosságra hozzák, amint sikerül megszerezni a családok jóváhagyását. Mind a 35 halott személyazonosságát DNS-vizsgálat erősítette meg. A rendőrség szerint az áldozatok közül 26-an bennégtek a tűzben, négyen szén-monoxid-mérgezéstől, ketten pedig a teljes testükre kiterjedő égési sérülésektől haltak meg. Egy személy halálának okát nem sikerült megállapítani.
A tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám egy részüknek sikerült kimenekülnie. A legtöbb áldozatra a háromszintes épület legfelső emeletén találtak rá, a tetőhöz vezető ajtónál, amelyet nem lehetett belülről kinyitni. A tűzvésznek 33 sérültje van a halottakon kívül.
A neves filmstúdiót egy Aoba Sindzsi nevű, 41 férfi gyújtotta fel, bosszúból azért, mert a stúdió állítólag ellopta egy novelláját. Úgy tudni, hogy már tavaly ősszel ellenséges bejegyzésekkel támadta az interneten a Kyoto Animationt, amiért elutasította egy kéziratát, egy bejegyzésben pedig azzal fenyegetőzött, hogy robbanószerrel megpakolva fog berontani a stúdióba.

Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/Jiji


A filmes cég ügyvédje megerősítette, hogy egy Aoba Sindzsi nevű személy indult egy, a filmstúdió által kiírt novellaíró-pályázaton, de írása elbukott már az előválogatásnál. Az ügyvéd azt állítja, hogy nincs semmiféle egyezés vagy hasonlóság a filmstúdió alkotásai és az Aoba által benyújtott írás között.
A Szaitamában lakó férfi, mielőtt a filmstúdió bejáratánál szétlocsolt és meggyújtott valamilyen gyúlékony folyadékot, azt kiabálta: "Haljatok meg!". A gyújtogató maga is súlyos égési sérüléseket szenvedett, és amint felépül, letartóztatják.
A tömegtragédia ellenére a Kyoto Animation úgy döntött, hogy nem halasztja el legújabb produkciójának, a Violet Evergarden című televíziós animesorozat legújabb epizódjának szeptemberre tervezett bemutatását, a döntést a rajongók helyesléssel fogadták.
A Violet Evergarden az eddigi egyetlen díjazottja a filmstúdió saját díjának, a manga- és regényírás ösztönzésére 2014-ben alapított Kyoto Animation Awardnak, amelynek résztvevői lehetőséget kapnak a megfilmesítésre. A győztes mű könyvben is megjelent, mielőtt a tévésorozat alapjául szolgált volna.