A fenntartható vízjövő a takarékos vízhasználaton és a vízszennyezés csökkentésén múlik

Forrás: Shutterstock -
víz vízszennyezés környezetszennyezés Föld vízhasználat fenntarthatóság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Föld lakossága drasztikus mértékben nő, miközben a bolygó keletkezése óta ugyanabból a vízmennyiségből gazdálkodunk; a takarékos vízhasználat mellett ezért legalább annyira fontos, hogy ne szennyezzük meglévő vízkészleteinket – hívta fel a figyelmet a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Az MTI közleményében Kőrösi Csaba elmondta: nem keletkezik újabb víz, miközben a népesség az elmúlt száz évben megháromszorozódott.

Ezért különösen fontos, hogy a víz körforgását ne terheljük olyan szennyeződésekkel, amelyeket nem tudunk kezelni, mert az egészséges ökoszisztémához tiszta vízre van szükség – fejtette ki.
A közlemény szerint ma már számos jó kezdeményezéssel lehet találkozni, de két fő szabályt az év minden napján be kell tartani: „használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet!” Ez egyben a válasz arra, hogy mit lehet tenni egyéni szinten a fenntartható vízjövő biztosítása érdekében – közölték.

A tájékoztatás szerint az év legfontosabb hazai diplomáciai eseménye, a 2019. október 15–17-én megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve annak hatásaihoz való alkalmazkodás lehetőségeinek feltérképezése. Ezen belül is a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz problémája lehetséges megoldásainak beazonosítása lesz, mert a vízválság ma már nemcsak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem valamelyik formájában minden országban jelen van.

Vigyáznunk kell rá, mert nem termelődik újra Forrás: Shutterstock

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve, a kormány 2013 októberében rendezte meg az első Budapesti Víz Világtalálkozót. Az esemény jelentős szerepet játszott abban, hogy az ENSZ által 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődési keretrendszerben (Agenda 2030) a víz és szanitáció kérdésköre önálló célkitűzésként jelenik meg, így iránytűvé vált a fenntartható fejlődésben és a nemzetközi klímapolitikában.

A második Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 novemberében volt: a rendezvény célja az volt, hogy kidolgozza, milyen fordulatra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához, sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel, és konkrét, gyakorlati lépésekkel mozdítsa elő a 21. század legjelentősebb kihívásának megoldását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.