A Föld lakossága drasztikus mértékben nő, miközben a bolygó keletkezése óta ugyanabból a vízmennyiségből gazdálkodunk; a takarékos vízhasználat mellett ezért legalább annyira fontos, hogy ne szennyezzük meglévő vízkészleteinket – hívta fel a figyelmet a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Az MTI közleményében Kőrösi Csaba elmondta: nem keletkezik újabb víz, miközben a népesség az elmúlt száz évben megháromszorozódott.

Ezért különösen fontos, hogy a víz körforgását ne terheljük olyan szennyeződésekkel, amelyeket nem tudunk kezelni, mert az egészséges ökoszisztémához tiszta vízre van szükség – fejtette ki.
A közlemény szerint ma már számos jó kezdeményezéssel lehet találkozni, de két fő szabályt az év minden napján be kell tartani: „használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet!” Ez egyben a válasz arra, hogy mit lehet tenni egyéni szinten a fenntartható vízjövő biztosítása érdekében – közölték.

A tájékoztatás szerint az év legfontosabb hazai diplomáciai eseménye, a 2019. október 15–17-én megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve annak hatásaihoz való alkalmazkodás lehetőségeinek feltérképezése. Ezen belül is a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz problémája lehetséges megoldásainak beazonosítása lesz, mert a vízválság ma már nemcsak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem valamelyik formájában minden országban jelen van.

Vigyáznunk kell rá, mert nem termelődik újraForrás: Shutterstock

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve, a kormány 2013 októberében rendezte meg az első Budapesti Víz Világtalálkozót. Az esemény jelentős szerepet játszott abban, hogy az ENSZ által 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődési keretrendszerben (Agenda 2030) a víz és szanitáció kérdésköre önálló célkitűzésként jelenik meg, így iránytűvé vált a fenntartható fejlődésben és a nemzetközi klímapolitikában.

A második Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 novemberében volt: a rendezvény célja az volt, hogy kidolgozza, milyen fordulatra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához, sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel, és konkrét, gyakorlati lépésekkel mozdítsa elő a 21. század legjelentősebb kihívásának megoldását.