Kigyulladt egy komp a Fülöp-szigetek déli részén szerdára virradóra, legalább két utas meghalt és több mint száz embert mentettek ki a lángokban álló fedélzetről az arra járó hajók – közölte a parti őrség szóvivője.

Armand Balilo szerint a Lite Ferry 16 nevű komphajó gépházában keletkezett tűz. Mint mondta, a baleset Észak-Zamboanga tartomány Dapitan városának térségében történt. A szigetek közötti ingajárat a központi Cebu-sziget Santander nevű városából indult.
Egyelőre nem világos, hogy pontosan hányan voltak a fedélzeten, ami gyakori problémát jelent a tengeri szerencsétlenségeknél. A parti őrség az utaslistára hivatkozva úgy tudja, 137 utas, köztük 28 gyermek és csecsemő volt a 645 tonnás komphajón, de a személyzet létszámáról nincsenek információk.
Balilo szerint egy egyéves kislány és egy hatvan éves férfi halt meg, 102 embert az arra járó hajóknak és csónakoknak sikerült kimenteniük. A kutató-mentő munkálatok még folynak.
Időközben a hatóságok hajózási figyelmeztetést adtak ki az ország északi részére, miután egy gyorsan mozgó vihar söpört végig az éjjel Luzon szigetén.
Gyakoriak a tengeri balesetek a Fülöp-szigeteken a viharok, a rossz műszaki állapotban lévő, illetve túlzsúfolt hajók, valamint a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása miatt.

Forrás: Thinkstock