Az erdőtüzek ellenére megmarad az Amazonas-medence legmagasabb fája

Forrás: MTI/AP/Leo Correa -
legmagasabb fa Amazonas-medence erdőtűz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Amazonas-medence közelmúltban felfedezett legmagasabb, 88 méteres fáját nem fenyegetik a térségben pusztító erdőtüzek - derült ki brazil és brit kutatók tanulmányából.

A Dinizia excelsa fajba tartozó példány több másik nagyra nőtt társával együtt magasodik az észak-brazíliai Pará és Amapá államok határán. Az amapái tudományos és technológiai hivatal (Setec) ezen a héten közzétett jelentése szerint a fa körmérete 5,5 méter.
"Ez egy gyakori faj a térségben, ám az egyes példányok általában csak 60 méter magasra nőnek" - mondta Eric Bastos, aki a Jequitinhonha és Mucuri Völgyi Szövetségi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem és a Swansea-i Egyetem kutatói által augusztusban végzett vizsgálat koordinátora volt. "Ez egy nagyszerű felfedezés és elkötelezettek vagyunk az Amazonas-medence legnagyobb fáinak megóvása mellett" - hangsúlyozta a szakember. A kutatóknak légi felderítés révén sikerült azonosítaniuk a gigászi fákat, amelyek kívül esnek az erdőtüzektől sújtott területeken.

Füst borítja a tüzek pusztította amazóniai dzsungelt a brazíliai Pará szövetségi államban lévő Altamira közelében Forrás: MTI/AP/Leo Correa


Az elmúlt hetekben Brazília egész területén megszaporodtak az erdőtüzek. A brazil űrkutatási hivatal, az INPE műholdjai 93 175 tüzet észleltek január és szeptember eleje között - ami önmagában is többéves rekord -, és a tüzek több mint fele az Amazonas esőerdőiben ég.
Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem a megművelhető vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetés.

Táskába rejtett egyhetes csecsemőt próbált felvinni a repülőre egy amerikai nőhttp://www.life.hu/news/20190904-taskaba-rejtett-egyhetes-csecsemot-probalt-felvinni-a-repulore-egy-amerikai-no.htmlTáskába rejtve próbált meg felvinni a repülőre egy csecsemőt egy amerikai nő egy Fülöp-szigeteki repülőtéren. News--Holtan találták meg az olimpiai érmes spanyol alpesi sízőthttp://www.life.hu/news/20190904-holtan-talaltak-meg-az-olimpiai-ermes-spanyol-alpesi-sizot.htmlHoltan találták meg Blanca Fernández Ochoa olimpiai érmes spanyol alpesi sízőt.News--Elhunyt Berendy Pál, a Vasas legsikeresebb labdarúgójahttp://www.life.hu/news/20190904-elhunyt-berendy-pal-a-vasas-legsikeresebb-labdarugoja-1.htmlNyolcvanhat évesen elhunyt Berendy Pál, a Vasas legsikeresebb labdarúgója.News--Halálos baleset történt Nyíregyháza közelében http://www.life.hu/news/20190904-halalos-baleset-tortent-nyiregyhaza-kozeleben.htmlHalálos közúti baleset történt kedden késő este Nyíregyháza és Nagykálló között - tette közzé szerda reggel a rendőrség.News--Romokban a Bahamák több szigete, humanitárius válság fenyegethttp://www.life.hu/news/20190904-romokban-a-bahamak-tobb-szigete-humanitarius-valsag-fenyeget-1.htmlA meggyengült Dorian hurrikán már Florida felé halad, de a Bahamák több szigetén helyi tisztségviselők és szemtanúk keddi közlései szerint hatalmas pusztítást végzett. Az ENSZ szerint az ott élőknek átfogó humanitárius válsággal kell szembenézniük.News--A lájkok számának eltüntetésére készülhet a Facebookhttp://www.life.hu/news/20190903-a-lajkok-szamanak-eltuntetesere-keszulhet-a-facebook.htmlElrejtheti a lájkok számát a Facebook. News--




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.