Trópusi vihar vonul végig a hurrikán sújtotta Bahamákon az elkövetkező napokban

Forrás: MTI/AP/Ramon Espinosa -
Bahama-szigetek hurrikán időjárás trópusi vihar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Trópusi vihar vonul végig az elkövetkező napokban a Bahamákon, ahol két héttel ezelőtt hatalmas pusztítást vitt véghez a rendkívüli erejű Dorian hurrikán - figyelmeztetett helyi idő szerint csütörtökön a miami hurrikán-előrejelző központ.

A ciklon a Bahamák északnyugati részén söpör végig, és várhatóan helyi idő szerint péntek reggel ér a térségbe. A központ Abaco, Bimini, Eleuthera, Nagy-Bahama és New Providence-szigetre, illetve a Berry-szigetekre adott ki figyelmeztetést.

A Bahamákon szeptember elején söpört végig a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolt Dorian hurrikán, megdöbbentő pusztítást okozva. A hatóságok ötvenre teszik a halálos áldozatok számát, és - legfrissebb összesítések szerint - 1300 embert eltűntként tartanak nyilván. A legtragikusabb helyzet a Bahamák északi szigetén, Abacón van, amelyet teljesen letarolt a csaknem 300 kilométeres óránkénti sebességgel süvítő hurrikán, jóformán egy ház sem maradt épen.

Helyi lakos a Dorian hurrikán által elpusztított házának romjai között a Bahama-szigeteken fekvő High Rock közelében 2019. szeptember 5-én. Forrás: MTI/AP/Ramon Espinosa

A szigeteken javában tart az eltűntek felkutatása és a károk felszámolása. A pénteken érkező vihar nyilvánvalóan nehezíteni fogja a kárfelszámolók és segélymunkások dolgát, jóllehet erejében messze elmarad majd Doriantól. A miami központ szerint a szél sebessége nem fogja meghaladni az óránkénti ötven kilométert, és legfeljebb tíz centiméter eső eshet vasárnapig. A Bahamákat elhagyva a vihar Florida keleti partvidéke felé veszi útját, és a jövő héten érkezik a West Palm Beachtől északra fekvő térségbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.