Akár háziállatod halálát is okozhatja, ha mellette dohányzol!

kutya kedvenc háziállat függőség cigaretta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A passzív dohányzás nemcsak az emberekre, az állatokra is káros - bizonyítja egy brit felmérés.

Egy brit felméréséből kiderül, hogy kedvenceink mennyire vannak kitéve káros szenvedélyünknek. A lakásban tartott háziállatoknál például sokkal nagyobb a károsodás veszélye, hiszen életük jelentős részét zárt helyen töltik.- írja a Metro.

A brit cég 2000 dohányzó állattartót kérdezett meg dohányzási és állattartási szokásaikról. A felmérésükben résztvevők átlagosan kilenc cigarettát szívnak el el egy nap a négylábú kedvencük jelenlétében. Ha egy családban csak egy fő dohányzik, az 3285 szál cigit jelent évente, azonban ha többen dohányoznak, vagy több szálat szívnak el, ez a szám még ennél is nagyobb.

"Korábbi kutatások dohányosokkal együtt élő macskák esetében azt találták, hogy duplájára nő a limfóma kialakulásának kockázata, kutyáknál pedig több, mint másfélszeresére a tüdőrák kialakulásáé."

- mondta Dr. Robert J. White-Adams, állatorvosi sebész.

Érdekes tény az is, hogy a kutatásban résztvevők közül több mint 1500 ember tisztában van azzal, hogy függősége nem tesz jót kedvencének, mégis csak 1300 ember fontolgatná a leszokást abban az esetben, ha állatorvosuk azt mondaná,hogy a rossz szokásukkal megbetegítik kedvenceiket.

Forrás: Shutterstock

A kutatást végző cég egyik alkalmazottja, Andrew Moore felhívást intézett az állattartó dohányosokhoz, hogy próbáljanak megválni rossz szokásuktól, vagy legalábbis igyekezzenek a szabad levegőn dohányozni, ezzel védve a háziállatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.