November első két napja a halottakról való megemlékezésről szól. Mindenszentekkor emberek milliói látogatják meg szeretteik sírhelyét, rendbe teszik azokat, feldíszítik virággal, és gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. 

Ebben az időszakban fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a közutakon és a temetők környékén, a rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését.

A fővárosban halottak napján, sőt már az azt megelőző időszakban is rendkívüli járatokat indít a BKK, emellett nagyobb kapacitással közlekednek a sírkertet is érintő járatok.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy aki teheti, hétvége helyett inkább hétköznap látogasson ki a temetőbe, hiszen akkor várhatóan kevesebben lesznek, és kisebb lesz a forgalom a közutakon. Különösen vigyázni kell ilyenkor az idős, mozgáskorlátozott emberekre, akik sokkal nehezebben közlekednek, és sokszor segítségre szorulnak. 

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Rájuk gondoltak azok a taxisok, akik felajánlották, hogy ingyen elszállítják a temetőbe mindenszentek, illetve halottak napján az idős, mozgásukban korlátozott megemlékezőket.

„A 84 éves nagymamám csípőcsonttörést szenvedett, emiatt nehezen mozog. Látva, milyen nehéz neki, hogy a 33 éve elhunyt nagypapámhoz és a szeretteihez nem tud kimenni halottak napján a temetőbe, arra gondoltam, több idős, beteg embernek is fájhat a szíve, hogy nincs segítsége és egyedül nem tud kimenni a halottaihoz" – mondta el a ripost-nak Bajnai Gergő taxisofőr. Ő november 1-jén Üllőn segít kijutni a temetőkbe, illetve haza a rászorulóknak.

Forrás: MTI/Komka Péter

Tökölön Bognár Ferenc ajánlotta fel szolgálatait.

„Tavaly egy idős bácsit vittem ki a temetőbe, rendelésre. Láttam, hogy nagyon kevés pénze van, ezért mondtam neki, hogy elengedem a fuvardíjat"

– idézi fel a taxis, aki idén két napot ajánl fel az idősek megsegítésére.

„Egy évben egy nap bele kell, hogy férjen" – mondta vidáman a ripost-nak Sziklai Tamás csepeli taxis.

„A kerületben élő idős, nehezen mozgó embereknek segítek, hogy kényelmesen eljussanak elhunyt szeretteikhez a temetőbe. Nekem is van olyan ismerősöm, aki nehezen mozog, nem tud busszal közlekedni és nincs segítsége. Tudom, mennyire fontos nekik, hogy kilátogassanak a temetőbe, jó érzés, hogy ehhez hozzásegíthetem őket."