Az Új-Dél-Wales állam keleti részét szombat óta perzselő lángok eddig több mint 2200 hektárnyi területet pusztítottak el, köztük több száz koala élőhelyét.

A Port Macquarie-i Koala Kórház elnöke, Sue Ashton szerint az érintett területen élő koalák genetikailag nagyon sokszínűek, nagyon jó a vérvonaluk. "Nagyon jól tudnak alkalmazkodni például az élőhelyüket, vagy az éghajlatot érintő változásokhoz" - mondta a szakember, megjegyezve, hogy ez a populáció jelentősen segíthette volna a koalákra irányuló kutatásokat.

A déli irányba terjedő tűz megfékezését erős szelek nehezítik, a helyi tűzoltóság egyelőre senkit nem enged a térségbe.

Forrás: pexels.com

Ashton szerint a kórház személyzete csütörtök vagy péntek előtt nem kezdheti meg a keresést és mentést. "Tűz eseten a koalák felmásznak a fák tetejére és apró gombóccá formálják magukat" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy az állatok túlélhetik a lángokat, ha csupán megpörkölődik a bundájuk. "Ha viszont nagy tűz van, akkor élve eléghetnek" - mondta Ashton, akinek kórháza negyven erszényes befogadására alkalmas.


Az Ausztráliában őshonos koala a sebezhető fajok közé tartozik, mivel a populációjára egyre nagyobb fenyegetést jelent az urbanizáció, a mezőgazdasági célokat szolgáló erdőirtás, a kutyatámadások, a közúti balesetek, az erdőtüzek és a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídia.

Az Ausztrál Koala Alapítvány becslései szerint mára 43-100 ezer koala és a vadonban szerte Ausztráliában. A szervezet szerint súlyosan veszélyeztetettre kellene változtatni a faj természetvédelmi besorolását.