A Ripost arról ír, hogy a jövő héten emel vádat az ügyészség a Hableány katasztrófájának ügyében. Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetésével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják, az ügyben érintett ügyvédek becslése szerint körülbelül 7 év börtönt kaphat. 

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség korábban azt állapította meg, hogy május 29-én este a Viking Sigyn luxushajón lévő összes modern navigációs és technikai berendezés ellenére a kapitány nem vette észre a vele egy irányba haladó Hableányt, ami vészhelyzet kialakulásához, majd ütközéshez vezetett. Mindezek után elmulasztotta az azonnali és pontos bejelentést a balesetről, a NAVINFO-nak csak részinformációkat szolgáltatott. Nem fordult közleménnyel a szárazföldi állomásokhoz, saját személyzetét sem riadóztatta, a környező hajókat nem tájékoztatta.

35 ember utazott a Hableányon, közülük 28 az életét vesztette. A túlélők beszámolója szerint hétnél jóval többen bukkantak fel a víz alól az ütközés után, ám a zord időjárási körülmények és a rossz látási viszonyok között nem volt, aki a segítségükre siessen.

A magyar törvények szerint a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, ehhez jön még a segítségnyújtás elmulasztása miatt adható maximum 3 év.

„Becslésem szerint legfeljebb 7-8 évet kap, persze a bíróságon még bármi történhet, ez csak a papírforma szerinti számítás" – fejtegette a lapnak dr. Gulyás Krisztián, aki a Hableány kapitányának családját képviseli. „A törvény ugyanis figyelembe veszi azt, hogy nem szándékosan ölte meg a baleset áldozatait. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy mégiscsak 28 ember élete szárad a lelkén."

Forrás: AFP/Str